Amsterdam wil weer homo trekpleister worden

IMG_20160514_140537Zaterdag 27 juli ging de Amsterdam Gay Pride van start. Ooit kon Amsterdam zich Gay Capital of Europe noemen. De Gay Games van 1998 waren legendarisch, de stad had het eerste officiële homomonument ter wereld, het eerste ‘homo-huwelijk’ ooit en Amsterdam was al aan het eind van de jaren zestig wereldwijd bekend om haar tolerantie, vrije geest en niet te vergeten het roze uitgaansleven. In de 21e eeuw kwam daar de klad in. De roemruchte Reguliersdwarsstraat kwijnde weg, de vertrutting verlamde de ooit zo bruisende stad (met als grote ‘stoorzender’ stadsdelen met hun niet aflatende regelzucht) en de ooit zo tolerante stad haalde regelmatig negatief het nieuws met minder tolerante zaken. Steden als Berlijn, Barcelona en Londen ‘haalden onze hoofdstad in’, maar dat tij lijkt te keren. Gay Capital zit er vast niet meer in, maar roze trekpleister wel.

 

Amsterdam werkt nog altijd als een magneet op LHBT’s uit de hele wereld, liet van zich horen tijdens het bezoek van de Russische president Poetin aan de stad en probeert EuroPride 2016 in huis te halen. Op de opening van de Gay Pride zei ProGay voorzitter Irene Hemelaar in haar speech dat Europride-bobo’s de hele week in de stad rondkijken om te bepalen wie over drie jaar de uitverkorene zal zijn: Amsterdam of Barcelona, de tweede stad die een bid uitbracht. Amsterdam wil een belangrijke rol spelen in roze netwerken met andere steden. Sinds 2008 zijn er 41 Nederlandse steden aangesloten bij de roze convenant en tijdens de internationale IDAHO conferentie in mei in Den Haag werd een Europese variant gelanceerd, het Rainbow Cities Network. Naast Amsterdam zitten daarin: Den Haag, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht (Nederland), Berlijn, Keulen en München (Duitsland), Bergen (Noorwegen), Brussel en Gent (België), Geneve en Zürich (Zwitserland), Wenen (Oostenrijk), Turijn (Italië), Madrid (Spanje) en Dumpries and Galloway (Schotland). Ik mis een aantal grote steden, maar who cares? Amsterdam zit erbij en viert deze week voor de 18e keer vol trots haar pridefeest!

Lees ook:Gay Prides in buurlanden
Lees ook:Gay Prides over de grens
Lees ook:Hét weekend van de Gay Prides
Lees ook:Amsterdam moet weer Gay Capital worden
Lees ook:Gay Prides in roze metropolen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>