Homo’s in Amsterdam: verdwijnt de tolerantie?

IMG_20160518_140918Maandblad Ons Amsterdam organiseert dinsdag 15 maart 2011 in het Parool-Theater (Sint Pieterspoortsteeg 33, bij de Nes) vanaf 21.00 uur  voor het eerst een Ons Amsterdam avond. Die moert iedere maand gaan plaatsvinden en telkens gaan over één thema uit een zojuist verschenen nummer van het maandblad of aan een actualiteit die nodig ‘in historisch perspectief moet worden gezet’. Onderwerp op 15 maar is ’Gay Capital in verval? De balans na tien jaar homohuwelijk’ (bron: persbericht).

Zo heet het artikel van journaliste/historica drs. Hansje Galesloot in het maartnummer. Aanleiding is het feit dat burgemeester Job Cohen in maart 2001, nu een decennium geleden, de eerste homohuwelijken ter wereld sloot. Maar Galesloots verhaal begint eigenlijk al in de jaren zestig. Zij is dinsdag te gast, net als dr. Gert Hekma, socioloog en docent Homostudies aan de Universiteit van Amsterdam. Toen in 2001 de eerste homohuwelijken werden gesloten, leek Amsterdam meer dan ooit de homovriendelijkste stad van de hele wereld. De Gay Games en de vermaarde jaarlijkse Canal Parade hadden al eerder zeer aan dat beeld bijgedragen, zo’n 40 jaar nadat Benno Premsela en Albert Mol groot opzien baarden door als eerste bekende Nederlanders op tv openlijk voor hun homoseksualiteit uit te komen. Maar de laatste jaren wordt dat beeld wat minder rooskleurig. Paren van hetzelfde geslacht die hand in hand lopen worden soms gemolesteerd.  Op internet worden homo’s bedreigd. De exhibitionistische kanten van de Canal Parade beginnen bij sommigen verveling op te roepen. En het ene na het andere homocafé ging onlangs dicht. Is Amsterdam voor homo’s geen fijne woonplaats meer? Of is die paniek nogal overdreven? Presentatie: Bernard Kruithof. Entree:: € 8,- (Studenten € 5,-) Reserveren mogelijk via 020-558 43 00 of [email protected].

Lees ook:Veel aanmeldingen voor Canal Parade
Lees ook:Het loopt storm bij inschrijvingen Canal Parade
Lees ook:Primeur: rabbijn vaart mee op Joodse boot tijdens Amsterdam Canal Parade
Lees ook:Siep de Haan ambassadeur Gay Pride
Lees ook:ROZE IN BEELD – een boek over roze rolmodellen en identificatie in media

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Homo’s in Amsterdam: verdwijnt de tolerantie?

  1. Bam

    Alleen domme mensen gebruiken geweld, hele domme mensen die gebruiken geweld tegen anderen die anders zijn.

      /   Reply  / 
  2. Ben

    @ Bam
    Jouw reactie getuigt ook niet van een intellectuele diepgang. Volgens jouw ‘logica’ is dan iemand diezelf (met geweld) bijv. verdedigd als hij/zij wordt aangevallen een domme mens net zoals soldaten in oorlogstijd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>