Primeur: rabbijn vaart mee op Joodse boot tijdens Amsterdam Canal Parade

Amsterdam Gay Pride heeft een primeur: Voor het eerst in z’n geschiedenis vaart een rabbijn mee! Rabbijn Marianne van Praag (1956) van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag is de eerste rabbijn die deel zal nemen aan de wereldberoemde Canal Parade op zaterdag 2 augustus. Van Praag zal meevaren met EXODAYS, in de volksmond de Joodse Boot genoemd. EXODAYS is een internationaal evenement voor LHBT Joden tijdens Amsterdam Gay Pride 2014, met als hoogtepunt de Joodse Boot op de Canal Parade (persbericht).

Rabbijn van Praag liet in een verklaring weten: ‘Het is schrikbarend om te zien hoe de tolerantie in Nederland afneemt. Jonge homostellen die niet hand in hand durven te lopen uit angst mishandelt te zullen worden en jongeren weer meer moeite hebben om uit de kast te komen. Het is hoog tijd dat er ook vanuit de religieuze wereld een statement gemaakt wordt. We zijn allen geschapen naar G’d’s evenbeeld. Juist als rabbijn heb je de mogelijkheid dit duidelijk te maken. Behoren wij niet te staan voor Tikoen Olam, herstel van de wereld? Rechtvaardigheid en gelijkheid is daar een belangrijk onderdeel van. Dus: ik vaar mee!’

Gideon Querido van Frank, voorzitter van EXODAYS, de ‘Joodse Boot’ zei het belangrijk te vinden ‘dat ook vanuit religieuze hoek een statement wordt gemaakt over acceptatie en zichtbaarheid van LHBTQ’s. EXODAYS – een evenement tijdens Amsterdam Gay Pride voor Joodse LHBT’s – is verheugd dat Rabbijn van Praag zich uitspreekt en meevaart op onze boot tijdens de Canal Parade!’ De Britse komiek, schrijver, acteur en televisiemaker Stephen Fry twitterde over EXODAYS: ‘An event for LGBT Jews worldwide during Amsterdam Gay Pride (1-3 August)! As one of each I wish I could be there!’ Fry zal waarschijnlijk niet meevaren op De Joodse Boot, net zo min als EXODAYS-ambassadeur Onno Hoes. EXODAYS-ambassadeur Barbara Barend zal wel meevaren.

Lees ook:Stephen Fry steunt Joodse boot op Canal Parade
Lees ook:Mogelijk Joodse boot op Canal Parade
Lees ook:Dana International vaart mee op Joodse boot tijdens Canal Parade
Lees ook:Joodse boot op Canal Parade
Lees ook:Voetbalboot op de Amsterdam Canal Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>