Gay Prides over de grens

Zaterdag 27 juni 2009 is het veertig jaar geleden dat New Yorkse homo’s de politie na eeuwigdurende invallen in homotent Stonewall aan de Christopher Street de tent uit mepten. Dat markeerde het begin van de  Stonewall rellen op 27 juni 1969. De moeder aller Prides vindt sinds 1970 dan ook in New York plaats. Een week lang viert New York feest, met als hoogtepunt ‘The March’ op zondag 28 juni vanaf 11.00 uur, van 5th Avenue naar Christopher & Greenwich Street. De tweede Amerikaanse homostad San Francisco viert zaterdag en zondag haar 39e SF Pride downtown in het Civic Centre. Zondag begint om 10.30 uur de Pride Parade.

 

Alleen Duitsland en Zwitserland noemen hun Prides ‘Christopher Street Day’ (CSD). Steden als Amsterdam en Kopenhagen organiseren begin augustus hun Gay Pride, anderen volgend weekend (Londen, Keulen en Wenen). Weer andere steden, zoals Rome en Brussel, beleefden hun Pride al eerder. Antwerpen beleeft de tweede editie van Antwerp Pride (25-28 juni). Barcelona viert deze hele week feest: zestig feesten, film, debat, maatschappelijke activiteiten, cultuur en sport. Hoogtepunt van Pride Barcelona is een manifestatie vanaf 18.00 uur op zondag 28 juni, wanneer meer dan 15 festivalwagens door de stad trekken, met afsluitend een slotfeest.

 

Parijs beleeft zaterdag 27 juni haar ‘Marche des Fiertés’, vanaf 14.00 uur van Montparnasse naar de Bastille. Daarna scheiden de seksen zich in tweeën: soirée garçons en soirée filles. De eerste Duitse CSD’s vonden in 1979 in Bremen en Berlijn plaats. Zürich zag de eerste in 1978. Tegenwoordig heeft iedere grote Duitse stad een eigen CSD: de grootste zijn in Keulen, Berlijn en het Zwitserse Zürich. Keulen verwelkomt ieder jaar honderdduizenden homo’s en lesbo’s op de Cologne Pride, die een week duurt. Hoogtepunt wordt de  parade op zondag 5 juli door Keulen met naar verwachting zo’n 600.000 toeschouwers. Berlijn had afgelopen week haar 17e homo -en lesbo Stadtfest en zaterdag de 31e CSD Parade.

Lees ook:Gay Prides in buurlanden
Lees ook:Gay Prides in roze metropolen
Lees ook:Gay Prides zomer 2014
Lees ook:Gay Prides in grote steden
Lees ook:Hét weekend van de Gay Prides

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gay Prides over de grens

  1. Pingback: Gay Prides in buurlanden | Gay

  2. Peter

    Hier in Nederland is de Roze Zaterdag begonnen als herdenking van de Stonewall-rellen, en wordt om die reden nog steeds elke laatste zaterdag van de maand gehouden (uitgezonderd dit jaar in Den Haag).

    De Amsterdamse Gay Pride staat daar, ondanks de naam, geheel los van.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Politie-inval Stonewall had niks met homo’s te maken | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>