Gay Prides in roze metropolen

Zaterdag 25 juni 2011 is het 42 jaar geleden dat New Yorkse homo’s de eeuwige politie-invallen zat waren: ze mepten agenten de homotent Stonewall aan de Christopher Street uit. Dat markeerde het begin van de Stonewall rellen op 27 juni 1969. De moeder aller Prides vindt sinds 1970 dan ook in New York plaats, maar alle zichzelf respecterende metropolen met een grote gay community laten zich niet onbetuigd. Veel steden kennen tijdens  de week ervoor een roze week. Duitsland en Zwitserland noemen hun Prides ‘Christopher Street Day’ (CSD). Niet alle steden houden zich strikt aan de laatste zaterdag van juni. Een greep uit het aanbod (de lijst kan nog worden ververst; (serieuze) suggesties zijn welkom):

Amsterdam: 30/7-7/8 Amsterdam Gay Pride. Canal Parade zaterdag 6/8.

Antwerpen: 23-26 juni Antwerp Pride. Fluitconcert zondag 26/6.

Barcelona: 24-26/6 Gay Pride Barcelona. Parade zondag 26/6.

Berlijn beleefde afgelopen weekend haar 19e homo -en lesbo Stadtfest als begin van de roze week en zaterdag 25 juni de 33e CSD Parade.

Brighton (UK): 6-14 augustus Pride in Brighton.

Brussel: onlangs geweest.

Dublin (Ierland): 17-26/6 Dublin Pride. Parade zaterdag 25/6.

Groningen: 1-3 juli Roze week. Hoogtepunt Roze Zaterdag op 3/7.

Hamburg: 30 juli-7 augustus Hamburg CSD. Parade zaterdag 6/8.

Istanbul: 20-26/6 Pride Istanbul. Pride march zondag 26/6.

Keulen: 1-3/7 Cologne Pride. Parade zondag 3/7.

Kopenhagen: 17-21/8 Copenhagen Pride. Parade zaterdag 20/8.

Londen: 24/6-3/7 Pride London. Parade zaterdag 2/7.

Madrid: 1-3/7 Orgullo Madrid. Parade zaterdag 2/7.

Manchester (UK): 19-29/8 Manchester Pride. Parade zaterdag 29/8.

Milaan: Macelleria Pride Milano zaterdag 25/6.

München: 2-10/7 CSD Munich. Parade zaterdag 2/7.

New York: 18-26 juni NYC Pride. ‘The March’ op zondag 26/6.

Oslo: 17-26 juni Skeive Dager. parade zaterdag 25/6.

Parijs: 21-26 juni. Marche des Fiertés zaterdag 25/6.

Rome: Europride onlangs geweest.

Rotterdam: 20-24/7 Eurogames.

San Francisco: 25-26/6 De 41e SF Pride. Pride Parade zondag 26/6.

Sitges (Spanje): 8-12/7 Gay Sitges Pride.

Stockholm: 1-7/8 Stockholm Pride. Parade zaterdag 6/8 (data niet zeker te achterhalen).

Toronto (Canada): 24/6 – 3/7 Pride Toronto.

Wenen: onlangs geweest.

Zürich: 13/8 House & Techno Street Parade (not gay).

Lees ook:Gay Prides in grote steden
Lees ook:Gay Prides in grote steden over de hele wereld
Lees ook:Gay Prides zomer 2014
Lees ook:Gay Prides en roze events lente 2015
Lees ook:Gay Prides over de grens

29 Reacties // Reageer

29 thoughts on “Gay Prides in roze metropolen

 1. Michael

  Manchester: 19 – 29 augustus (26 – 28 feest weekend, 27e parade)

    /   Reply  / 
  1. Paul

   geef mij dan maar een parade in spanje,daar is het altijd zonnig en gezellig,die engelese jongens kunnen soms toch zo ruw zijn he.Die kom ik ook liever niet tegen in spanje,die schreeuwen altijd zo hard he.Dan llop ik altijd heel hard weg,engelsen,nee daar moet ik niets van hebben,dan loop ik nog liever op een spaans kerkhof,lekker rustig in de spaanse zon

     /   Reply  / 
   1. Michael

    Ik vind het juist erg fijne lekkere gozerstjes in lekkere sportswear en fijne sneakers. Daarnaast is “the Village” een gezellig afgesloten dorp met alle leuke gays bij elkaar.

      /   Reply  / 
    1. Paul

     het zijn allemaal grijze eiland bewoners,daar kunnen zij niets aan doen,net als die bekrompen nederlanders,this maar net welke lucht je inademd,dat beinvloed je hersenen.Waarom willen alle mensen der lage landen dan altijd op vacantie naar het zuiden.Of er blijven.En daarom willen alle geld vluchtelingen graag van het zuiden naar nederland voor de poen.

       /   Reply  / 
    2. Het kasteel van de Baron

     Wat zijn dat fijne gozers zeg, dan zal ik je maar niet vertellen wat ze daar met mij hebben gedaan. Ze trokken mij het steegje in met 5 man & ik kon een jaar niet meer normaal lopen dus dan weet jij het wel, bedoel je dat met fijn gozertjes?

       /   Reply  / 
 2. Michael

  De data zijn overigens niet goed overgenomen, het is: Manchester, 19/8 – 29/8, parade 27/8. augustus dus

    /   Reply  / 
 3. sportingact

  Bij Amsterdam staat ook een verkeerde startdatum als duurt die Pride wel heel erg lang:):)

    /   Reply  / 
 4. Erik Feenstra Auteur

  Excuses; de data heb ik wat snel en slordig ingevoerd. De fouten zijn verbeterd.

    /   Reply  / 
 5. sportingact

  Tjonge jonge, wat een intelligente reactie is dat toch hierboven.
  Heb je nu werkelijk niets anders te doen behalve te mekkeren over viespeuken die zich onder homo’s en hetero’s zouden bevinden, volgens jou. Nou, als je dan toch vind dat dieren meer zijn dan mensen, zou ik maar vast een verhuizing aanvragen richting een dierentuin of safaripark en dan maar eens zien of je die mening nog hebt.

    /   Reply  / 
  1. Erik Feenstra Auteur

   Smakeloze ongein probeer ik zoveel mogelijk uit deze blog te zuiveren. Helaas is het erg makkelijk om anoniem op het web te tetteren. De reactie waarop jij reageerde, is weggehaald.

     /   Reply  / 
   1. Paul

    ongein,Erik Feenstra,,nou daar kom je dan nog wel achter als mijn waargebeurde boek,,Ibiza de HEL klaar is,en als jj dat leest dan piep jj wel enders,met jouw ongein

      /   Reply  / 
    1. Gordon

     Waneer komt die boek uit?

       /   Reply  / 
     1. Paul

      als het af is

        /  
     2. Paul

      gordon,,dagboek van een prostituee ingenaaid 2.85,,proost

        /  
   2. sportingact

    erik,
    Over welke reactie heb je het dan, en was het wel mijn reactie?

      /   Reply  / 
    1. Erik Feenstra Auteur

     Nee, het was geen reactie van jou.

       /   Reply  / 
  2. Samson

   Ik vind homo’s net als dieren maar niet net als mensen.

     /   Reply  / 
   1. sportingact

    Hetero’s zijn, als de vergelijking sowieso opgaat, geen haar beter. Dus steek je hand in eigen boezem, als dat nog lukt.

      /   Reply  / 
    1. Samson

     Als dat zo is waarom staan homo’s dan altijd negatief in het nieuws? Dan is er weer iets met Gordon en dan weer Gerard Joling of het is weer die relnicht Kwalbert van shownieuws leg dat is allemaal uit dan ben ik wel benieuwd naar.

       /   Reply  / 
 6. sportingact

  Dus omdat Gordon vaak negatief in het nieuws is of dat Albert Verlinde een in jouw woorden een relnicht is, is de hele homogemeenschap slecht? Denk nu niet dat homo’s Gordon zo leuk vind. Integendeel zelfs. Albert Verlinde daarantegen is met zijn showprogramma grappig en scherp en daar is niets mis mee. Iemand afrekenen op zijn kunnen is prima, maar om meteen alle homo’s dat plakaat op te drukken gaat wel wat ver en is uitermate onvolwassen.

  Ga eens de hetero zangers/zangeressen en de hetero presentatoren bekijken. Je zal schrikken van de nep en sarcasme die er vanaf druipt en heel Nederland kijkt er naar.

    /   Reply  / 
  1. Samson & Bert

   Dat heel Nederland naar die bullshit kijkt daar hoor ik gelukkig niet bij. Maar vind jij ook niet dat homo’s heel snel op z’n teentjes zijn getrapt? Ik was een keer bij de bakker er stond een homo langs mij dat zie je meteen :) de vrouw achter de balie vroeg aan mij zeg het maar. Ik had een worstenbroodje gekocht maar die homo was nog niet geholpen dus hij werd kwaad op mij. Ik zij tegen hem voor de grap knappe mensen krijgen nu eenmaal voorrang, nou je had hem is te keer zien gaan hij werd helemaal emotioneel & hij begon zelfs te janken. Is dat niet een beetje het verhaal met homo’s

     /   Reply  / 
   1. Erik Feenstra Auteur

    Ik denk niet dat alle homo’s bij ieder wissewasje spontaan in janken zullen uitbarsten.

      /   Reply  / 
 7. Paul

  nou jullie allemaal met je gezwets.Ik zal het geheim maar verklappen.De eerste twee mensen op aarde waren Homo en Pot dat is het geheim van God.

    /   Reply  / 
  1. Paul

   dit is het eerste geschreven door mij.Elk ander mens dat mijn stelling overschrijft in een boek,is strafbaar,en als ik mijn stelling in een ander boek in de toekomst lees ,eis ik een forse schadevergoeding.

     /   Reply  / 
 8. sportingact

  Nee, ik vind helemaal niet dat homo’s zeer meer aanstellen dan een ieder ander en als iemand voor mijn beurt gaat zeg ik er ook wat van. Ik sta niet voor mijn lol in de rij. Over knapheid valt niet te discussieren maar ik zal dat zeker niet van mezelf zeggen.

  Ik denk dat hetero’s net als homo’s gevoelens hebben. De een heeft die wat meer onder controle dan de ander en als we daar met z’n allen een keer aan denken en niet zonder enige aanleiding of reden iemand kwetsen zal het tegenover elkaar een stuk beter gaan. Er zijn echter ook mensen, hetero en/of homo, die denken altijd het laatste woord te moeten opeisen. Men heeft niets te eisen. Gewoon normaal doen tegen mekaar is al goed genoeg.

  Paul..Je boek is waardeloos Niemand zal het kopen. Staat vol met fouten. Kijk, samson en bert…dit is opzettelijk iemand kwetsen. Ken ik Paul? neen. Ken ik zijn boek? Al gelukkig helemaal niet.
  Kwets ik omdat ik homo ben? neen een ieder weldenkend mens zal Paul een vreemde kerel vinden. Daar hoef je geen homo of hetero voor te zijn. We zijn allemaal mensen die proberen het hoofd boven water te houden.

  Dus laten we met met elkaar een beetje aardiger tegen elkaar zijn ipv macho bullshit verkondigen. Dat is niet stoer, niet hip, niet cool en verre van gaaf.

    /   Reply  / 
  1. Paul

   sportingact,jezus christus is terug op aarde,mijn boek staat vol fouten.Jouw gave is bijzonder groot,bijna haast net zo groot als jezus christus….En wat vele Homo s betreffende hun eigen verstopte kwetsbaarheid is.Als ze in Nederland een Homo Disco of Cafe binnenstappen doen ze altijd heel overdreven,,hoi schat hoe iiiis hetttt.hoiiii hoiiii.En als ze naderhand weer op straat lopen is het net of ze elkander niet meer kennen.Dat is de verstoptheid van de angst in hun eigen gevoelens.De frustratie ook van niet over straat durven te lopen met elkander hand in hand.Als je verliefd op elkander bent,en niet hand in hand over straat durft te lopen frustreerd dat op den duur.Ik zie genoeg jongens langs mijn huis lopen die verliefd op elkander zijn,maar ze lopen vaak meters van elkander verwijderd.Durven gewoon op straat niets te laten merken.JJ maakt mij niets wijs hoor sportingact.

     /   Reply  / 
   1. Hahaha

    Jij haalt de woorden uit mijn kont ha ha ha

      /   Reply  / 
 9. sportingact

  Heeft het nog wel zin hier verder op te reageren? Ben bang en ook gelukkig van niet. Dus het ga U goed, met Jesus Christus of hoe die vogel ook moge heten.

    /   Reply  / 
  1. Paul

   sportingact.het is een gegeven.Als je een woord geeft krijg je er ook een terug.Ik zal zoveel mogelijk fouten in mijn boek schrijven als ik maar kan.Kun je in ieder geval mijn boek daar aan herkennen in de toekomst.Ik zed hed fol med vouten,dan weed jj dad al fast.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>