Frankrijk verbiedt ‘weigerambtenaren’

Het ‘homohuwelijk‘  kwam er in Frankrijk niet zonder horten of stoten. Wekenlang hingen honderdduizenden tegenstanders gingen de straat op om te protesteren en hier en daar braken zelfs rellen uit, maar de meerderheid van de Fransen was vóór en uiteindelijk werd het huwelijk dan ook opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Net als in Nederland kent Frankrijk ‘weigerambtenaren’.

Sommige burgemeesters willen er onder het mom van gewetensbezwaren onderuit komen. Dan lieten zij zo’n huwelijk voltrekken door een andere ambtenaar, maar dat mag nu niet meer. Dat heeft de Constitutionele Raad in Parijs bepaald. Hoger beroep in de zaak is in Frankrijk niet meer mogelijk, maar tegenstribbelende burgervaders kunnen nog wel aankloppen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Lees ook:Frankrijk verbiedt ‘homohuwelijk’
Lees ook:Church of Norway staat homohuwelijken toe
Lees ook:Ambtenaar niet verplicht homo’s te trouwen
Lees ook:Homohuwelijk ook toegestaan in Amerikaanse kerken
Lees ook:D66 dient initiatiefwetsvoorstel weigerambtenaar in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>