Homohuwelijk ook toegestaan in Amerikaanse kerken

De Verenigde Staten zijn duidelijk gescheiden in twee kampen, als het gaart om openstelling van het huwelijk voor anderen dan hetzelfde geslacht. Die scheiding is nu ook te zien in Amerikaanse kerken. Conservatieve kerken blijven ertegen, maar ‘linksere’ kerken hebben er steeds minder moeite mee. Het op twee na grootste kerkverband, de presbyterianen (1,8 miljoen leden), heeft donderdag tijdens een algemene vergadering het homohuwelijk officieel erkend. Dat gebeurde met een opvallend ruime meerderheid van 371 voor en 238 tegen.

Nu mogen presbyteriaanse voorgangers dergelijke huwelijken voltrekken, als de leiders van de lokale kerkgemeente het toestaan, in een staat die het civiele huwelijk heeft opengesteld. Op dit moment is dat het geval in 19 staten, inclusief de hoofdstad Washington DC. Een voorstel om het begrip ‘huwelijk’ te definiëren als een verbond van ‘twee mensen’ (en niet meer van ‘een man en een vrouw’) kreeg nog meer bijval, maar dat moet voor ratificatie eerst langs 172 regionale afdelingen.  In 2011 besloten de presbyterianen al dat geestelijken met een partner van hetzelfde geslacht voorganger kunnen zijn. Veertien jaar geleden haalde een soortgelijk voorstel om het kerkelijk huwelijk open te stellen, het net niet, maar een aantal voorgangers zegenden sindsdien toch al wel homohuwelijken in.

Het grootste presbyteriaanse genootschap, de Southern Baptist Convention, blijft zich verzetten tegen het homohuwelijk. De grootste protestante gemeenschap, de United Methodist Church, erkent het homohuwelijk ook niet, maar veel kerkleden willen dat veranderen en een aantal voorgangers voltrekken binnen deze kerk ook al homohuwelijken.

Lees ook:Church of Norway staat homohuwelijken toe
Lees ook:Homohuwelijk nu ook in New Hampshire
Lees ook:Stagneert ‘homohuwelijk’ in VS?
Lees ook:Bush Sr. getuigt bij homohuwelijk
Lees ook:Weigerambtenaren taboe in Spanje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>