Ambtenaar niet verplicht homo’s te trouwen

@Erik Feenstra

Ook nieuw benoemde ambtenaren hoeven geen homohuwelijk te sluiten en kunnen zich beroepen op gewetensbezwaren. Dat antwoordde minister Plasterk van Emancipatie op Kamervragen van Boris van der Ham (D66). Volgens Plasterk moet iedere gemeente genoeg trouwambtenaren in dienst hebben die wel bereid zijn homo’s en lesbo’s te huwen: wettelijk is immers vastgesteld dat een paar van hetzelfde geslacht in elke gemeente moet kunnen trouwen. Maar een gemeente ‘kan nieuwe weigerambtenaren aannemen’, zegt de minister.

Nou kan ik me niet voorstellen dat homo- en lesbokoppels het serieus overwegen om in oorden als Urk of Staphorst te trouwen. Vorig jaar kwam de gemeente Bunschoten-Spakenburg uit de bus als gemeente met de meeste weigerambtenaren. Een homostel fietst dan toch net zo makkelijk even tien kilometer door naar Eemnes? Daar is Ronald van Benthem, de vorige penningmeester van COC Nederland, sinds 1 september 2005 burgemeester. De minister zegt dat een ambtenaar niet beticht kan worden van ‘plichtsverzuim’, als hij of zij een homohuwelijk afsluit zonder verdere plichtplegingen. Ik stel me voor dat ik de trouwambtenaar van tevoren stevig ondervraag, om te voorkomen dat de eerste de beste homovijandige zuurpruim mij met mijn geliefde in de echt mág verbinden! Aan de andere kant: een ambtenaar is er om de wet te handhaven. Als die daar moeite mee heeft, moet hij of zij een andere baan zoeken.

Lees ook:D66 dient initiatiefwetsvoorstel weigerambtenaar in
Lees ook:Weigerambtenaren voelen zich gediscrimineerd
Lees ook:Weigerambtenaren horen niet thuis in Amsterdam
Lees ook:Den Bosch wil geen koploper zijn
Lees ook:Urk houdt vast aan weigerambtenaren

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ambtenaar niet verplicht homo’s te trouwen

  1. Jan Hamer

    Persoonlijk ben ik van mening dat een ambtenaar van de Burgerlijke Stand gewoon zijn werk hoort te doen, ongeacht of hij of zij het eens is met een homohuwelijk. Ik snap ook niet dat Plasterk ze daarin vrij laat. Ik zie dat als een vorm van discriminatie wanneer een ambtenaar dit weigert en dat is bij onze Grondwet verboden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>