Hooggerechtshof over homosoldaat: Don’t Ask, Won’t Tell

Het Amerikaanse Hooggerechtshof weigert zich uit te spreken over de Don’t Ask, Don’t Tell wet uit 1994. Critici hebben het al over ‘Don’t Ask, Won’t Tell‘. De wet was een slap compromis waarmee Clinton indertijd genoegen moest nemen: homo’s en lesbo’s mogen het land dienen, als ze niet voor hun geaardheid uitkomen. Vorig jaar stapten twaalf soldaten naar de rechtbank in Boston, omdat zij dit in strijd met de Grondwet vonden, maar dat hof weigerde de wet nader te bekijken. Daarop ging één van hen naar het Hooggerechtshof, die het nu dus ook vertikt om er zich over uit te spreken – overigens zonder verdere uitleg. Obama beloofde in zijn campagne een eind aan de wet te maken, maar sinds de Democraten de overhand hebben in de Senaat, voelt niemand zich nog geroepen om haast te maken.

 

Veel Amerikanen vinden het inmiddels geen probleem meer als homo’s en lesbo’s in het leger werken, vooral jongere Amerikanen. Intussen vinden ook meer en meer militaire officials dat het uit moet zijn met die malle wet. Het ontslag van homomilitairen kan er zelfs toe hebben bijgedragen dat de aanslagen op 11 september 2001 niet werden voorspeld. Volgens Dan Choi, medeoprichter van KnightsOut, een groep die strijd tegen de ban op homo’s in het leger, ‘onderschepte het de veiligheidsdienst op maandag 10 september 2001 de boodschap: ‘Morgen is het uur nul’. Niemand kon dat vertalen, maar toen ontslagen homotolken hadden dat met gemak gekund.’ Sinds de invoering van de Don’t Ask, Don’t Tell wet zijn zo’n 12.500 militairen ontslagen, waaronder 60 die gespecialiseerd zijn in Arabische talen.

Lees ook:Ontslagen homotolken hadden 9/11 kunnen voorspellen
Lees ook:Leger blijft homo militairen ontslaan
Lees ook:Laatste dagen antihomo-beleid Don’t Ask Don’t Tell
Lees ook:Eerbetoon voor ontslagen homomilitairen
Lees ook:Homo’s zijn immoreel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hooggerechtshof over homosoldaat: Don’t Ask, Won’t Tell

  1. Sara

    Don’t ask, don’t well

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Onbevredigende homo-conferentie in Vredespaleis | Gay

  3. Pingback: Homo’s rouwen om dood Edward Kennedy | Gay

  4. Pingback: Obama mogelijk te gast op Gay Rights Diner | Gay

  5. Pingback: Obama houdt homo’s aan het lijntje | Gay

  6. Pingback: Obama wil af van verbod homo’s in leger | Gay

  7. Pingback: Homo’s oorzaak val van Srebrenica | Gay

  8. Pingback: Homosoldaat Dan Choi ketent zich vast aan hek Witte Huis | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>