Hooggerechtshof VS: huwelijk is fundamenteel recht voor homokoppels

Vrijdag 26 juni 2015 is een historisch dag voor de Amerikaanse LHBT’s. Het Hooggerechtshof oordeelde met 5-4 dat het huwelijk een grondwettelijk recht is voor koppels van hetzelfde geslacht. He t14e amendement eist dat alle staten dat same-sex huwelijken toelaten en erkennen. Koppels van hetzelfde geslacht krijgen hiermee in alle staten van de VS dezelfde rechten als hetero-koppels.

Tot nu toe was het ‘homohuwelijk’ nog verboden in 14 Amerikaanse staten. Lagere rechtbanken die in 20 starten het verbod ophieven, worden met de uitspraak van het Hooggerechtshof in het gelijk gesteld. De uitspraak gaat gelijk op met de algemene mening in de Amerikaanse samenleving: uit een poll van CBS News in februari bleek dat 60 procent van de Amerikanen voor legalisering van het same-sex huwelijk was.

Lees ook:Hooggerechtshof VS wijst alle beroepszaken over homohuwelijk af
Lees ook:Hooggerechtshof VS buigt zich over homohuwelijk
Lees ook:Homo trouwmarathon in Seattle
Lees ook:Record aantal Amerikanen voor ‘homohuwelijk’
Lees ook:Stagneert ‘homohuwelijk’ in VS?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>