Hooggerechtshof VS buigt zich over homohuwelijk

In het Hooggerechtshof van Californië is een proces begonnen, dat twee homokoppels aanspanden tegen het verbod om met elkaar te trouwen. De rechtszaak wordt door vriend en vijand nu al historisch genoemd. In mei 2008 werd het huwelijk hier opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht, maar in november 2008 maakte referendum Proposition 8 daar een eind aan. De koppels vechten dat aan, beroepen zich op de Grondwet en vinden dat deze zaak thuishoort bij het federale hof in Washington.

Tegenstanders vinden het onbegrijpelijk dat er überhaubt een proces komt: het volk had zich in het referendum immers tegen openstelling van het huwelijk uitgesproken. Voor hen moet dat exclusief voor een  man met een vrouw blijven. De zaak eindigt naar verwachting bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Na de uitspraak in Californië gaat of de ene of de andere partij ongetwijfeld in hoger beroep, wat betekent: de rechtsgang naar het federale Hooggerechtshof in Washington. Of dát de voorstanders verder zal helpen, valt te betwijfelen: dat hof wordt op dit moment gedomineerd door conservatieve rechters. Mocht de zaak wel succes hebben, dan betekent dat het eind van het verbod op het homohuwelijk in meer dan dertig Amerikaanse staten. Op dit moment is dat in slechts vijf staten officieel toegestaan.

Lees ook:Homo trouwmarathon in Seattle
Lees ook:Hooggerechtshof Californië verwerpt homohuwelijk
Lees ook:Homo’s en lesbo’s kunnen opnieuw trouwen in Californië
Lees ook:Rechter Californië verwerpt verbod op homohuwelijk
Lees ook:Hof VS verwerpt verbod op ‘homohuwelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>