Tennisster Navratilova: lesbisch en kritisch

@Erik Feenstra

‘Mijn homoseksualiteit was nooit een punt’, zegt Martina Navratilova, de meest succes-volle tennisster ooit, ‘ik kon me nooit voorstellen dat dat slecht was.’ Haar openheid hielp andere atleten, die uit de kast kwamen. Doordat ze openlijk liet zien dat ze lesbienne was, dacht de wereld jarenlang anders over haar dan over haar tennisrivalen. ‘Ik verloor er veel geld door, maar ik heb het nooit omwille van geld willen verzwijgen’, vertelde ze in de Washington Blade.

Navratilova vocht voor gelijke homorechten, maar was daarnaast altijd kritisch tegenover de Amerikaanse regering: iets, dat veel Amerikanen haar niet in dank afnamen. Ze kwam in 1981 van Tsjechië naar de VS.  Bill O’Reilly van Fox News Channel, zei dat ze ‘maar terug naar Tsjechië moet gaan, als het haar hier niet zint.’ Vorige maand grapte een reporter in het maandblad ‘Tennis’ dat ze daadwerkelijk terug zou gaan, omdat het politieke klimaat in de VS haar niet beviel.

Navratilova was woedend en zei tegen Metroweekly dat ‘ haar eigen tenniswereld haar diep beledigd had. In een democratie moet je je mening kunnen uitspreken; anders denken is niet direct land-verraad.’ Ze uit openlijk kritiek op beide kanten van het politieke spectrum. Zo was ze in 1993 niet te spreken over de slappe knieën van de regering Clinton bij het beleid ‘Don’t ask, Don’t tell’. Het leger mocht geen homo’s meer weren, zo lang die maar niet voor hun geaardheid uitkwamen. (zie gay.blog van 30 september: ‘Homo’s zijn immoreel’).

Ze hoopt dat na de presidentsverkiezingen in 2008 de negatieve houding  van de Republikeinse regering Bush tegenover homo-kwesties verandert, maar voorlopig is ze ook niet onder de indruk van de frontrunners van de Democratische kandidaten: ‘Ik ben teleurgesteld in Edwards’, zei ze, en ‘Hillary Clinton staat er het beste voor, maar ze overtuigt me niet op het gebied van homorechten.’

 Navratilova won 167 eerste prijzen, 18 Grand Slam Singles, 31 Grand Slam Doubles en 10 Mixed Doubles titels. Komende week krijgt ze een prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan burgers die zich voor homo-emancipatie hebben ingezet. Ook buiten de sportwereld heeft ze veel betekend voor homo’s en lesbo’s. Zo kent het Wimbledon tennis toernooi ieder jaar een speciale lady’s day. Het ‘Navratilova-effect’ maakte van die dag heimelijk een ware lesbodag, zonder dat aanwezige heterodames dat overigens in de gaten schijnen te hebben.www.pinknews.co.uk   

Lees ook:Lesbo tennisster Navratilova liep 10 miljoen mis
Lees ook:Tennislegende Martina Navratilova vraagt vriendin ten huwelijk op US Open
Lees ook:Navratilova: ‘Onbegrijpelijk dat geen enkele mannentennisser uit de kast komt’
Lees ook:Navratilova heeft borstkanker
Lees ook:Homoseksuele politici New York steunen Hillary Clinton als president

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Tennisster Navratilova: lesbisch en kritisch

  1. Pingback: Navratilova heeft borstkanker | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>