Beatrix not amused over koningsboek

Koning Willem I vulde zijn eigen portemonnee, toen ons land straatarm was, Willem II (zie foto) werd gechanteerd om zijn homoseksuele contacten en Willem III tierde waanzinnig door zijn paleizen rond. Feiten die volgens kenners al jarenlang bekend zijn, aldus de NRC. Dorien Hermans en Daniela Hooghiemstra beschreven deze feiten in hun onlangs uitgekomen boek over de drie koningen: ‘Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren’. Koningin Beatrix is not amused en premier Balkenende is het met haar eens. 

Koningin Beatrix en de premier vinden dat de schrijfsters een eenzijdig beeld geven van de drie koningen. De premier ontkent de verhalen overigens niet, maar vindt dat de media ‘suggereren dat de koningin het boek heeft geautoriseerd.’ De schrijfsters hadden toestemming om bronnen uit het Koninklijk Huisarchief te gebruiken. De koningin vindt dat de schrijfsters die bronnen te selectief gebruikten.

‘Het staat de koningin vrij om openlijk hierop te reageren’, zegt Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Groningen, ‘lezers mogen over het boek oordelen. In dit geval was de koningin een bijzondere lezeres, omdat bronnen uit het Koninklijk Huisarchief persoonlijke papieren zijn: die vallen niet onder de Archiefwet.’ Volgens Hooghiemstra is het ‘niet aan de koningin om haar positie als staatshoofd te gebruiken om publiekelijk een boek af te kraken, als de invalshoek haar niet bevalt.’ De schrijfsters vinden dat historici moeten oordelen: ‘We wachten de recensies af.’

Natuurlijk mag koningin Beatrix zich ergeren: zet ze eindelijk de deuren van haar archief op een kiertje, komen er twee dames binnen, die sappige details opgraven en haar voorvaderen neer-zetten als een aasgier, een homo en een waanzinnige. Dat had de majesteit misschien liever niet gezien. Maar is het anno 2007 niet verstandiger om dan te vertellen wát er nou niet klopt aan die verhalen? Het is zo elitair: koningin en premier ‘distantiëren zich van de inhoud’, noemen het ‘een onevenwichtige weergave van de werkelijkheid’ en dat is het dan. Ik voel me als simpele burger kort gehouden, net als een kind, tegen wie vader zojuist zei: ‘Dat is niet voor kleine oortjes bestemd.’ www.nrc.nl ; www.telegraaf.nl 

Lees ook:Prinsen worden al gauw homo genoemd
Lees ook:Koningin in Amsterdamse homotent
Lees ook:Roze Beatrix van Warhol onder de hamer
Lees ook:Koning noemt expliciet ‘seksuele geaardheid’ in kerstboodschap
Lees ook:Koningin Beatrix pleit voor dialoog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>