Koningin Beatrix pleit voor dialoog

Koningin Beatrix pleitte op Eerste Kerstdag in haar kersttoespraak voor verdraagzaamheid. ‘Verscheidenheid moeten we aanvaarden,’ zei ze, ‘Van mensen kan niet worden verwacht dat zij allen hetzelfde denken, doen en geloven.’ Ze noemde homo’s niet bij naam, maar ook wij kunnen haar boodschap in onze zak stoppen. We zijn een minderheidsgroep, die het nogal eens moet ontgelden, maar hoe gaan wij om met andersdenkenden? Verdragen wij andermans mening eigenlijk wel, óók als die ons tegenstaat?

Volgens Beatrix moeten we ‘aandacht opbrengen voor angst en onvrede bij andere maatschappelijke groeperingen’. Ze vond dat we gekwetste gevoelens niet moeten laten omslaan in wanhoop en agressie: ‘Hoewel het niet makkelijk is, kunnen we weerstand overwinnen door toenadering te zoeken en de dialoog aan te gaan met mensen uit andere tradities en overtuigingen,’ zei de koningin. Dat is wel heel andere koek dan met de homovuist op tafel slaan en van andere groepen erkenning eisen, zoals nogal eens gebeurt.

‘Grofheid in woord en daad tast verdraagzaamheid aan. Discussies ontaarden in verharde verhoudingen. In zo’n sfeer worden mensen en groepen snel over één kan geschoren en worden vooroordelen als waarheid aangenomen. Daarmee erodeert de gemeenschapszin.’ Naast gevaarlijk generaliseren is er volgens de koningin nóg een bedreigende ontwikkeling: ‘Individualisering die doorslaat naar puur egoïsme doet afbreuk aan het algemene belang. Als we het zicht verliezen op wat ons allen samen aangaat, ondermijnen we onze samenleving.’ (Eerste kerstdag 13.00 uur gezien op Nederland 1)

Lees ook:Beatrix not amused over koningsboek
Lees ook:Koningin in Amsterdamse homotent
Lees ook:Roze Beatrix van Warhol onder de hamer
Lees ook:Koningin hekelt moderne communicatiemiddelen
Lees ook:Koning noemt expliciet ‘seksuele geaardheid’ in kerstboodschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>