Prinsen worden al gauw homo genoemd

Koning Willem II hield van vrouwen, maar ook van mannen: hij was biseksueel. Dat melden Dorien Hermans en Daniela Hooghiemstra in een boek over koningen Willem I, II en III dat deze week uitkomt: ‘Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren, ooggetuigen van de koningen van Nederland 1830-1890’. Nou lijkt geen prins ooit te kunnen ontkomen aan geruchten dat hij homo zou zijn. Noem een prins en er is altijd wel iemand die met een broodje-aap-verhaal komt over vermeende prinselijke escapades in homo-land. In dit boek blijft het niet bij fabeltjes: de schrijfsters vonden ‘belastende’ brieven over Willem II.

Het was al bekend dat hij in 1819 gechanteerd was om zijn seksuele uitspattingen. De toenmalige minister van Justitie Van Maanen schreef in een brief over de ‘schandelijke en onnatuurlijke lusten’ van de prins. Volgens de auteurs kan dat op weinig anders duiden dan homoseksualiteit: in die tijd een misdaad. Een oude kaartvriend eiste in een dreigbrief 63.000 gulden van de prins, om zijn geheim te bewaren. Van je vrienden moet je het hebben. Hij werd opgepakt. Een Russische gezant schreef dat de prins lange wandelingen maakte in de velden rond Brussel ‘met een knappe, elegante dandy’ – Pereira – en zijn kleding betaalde.

Willem I kwam in 1815 uit ballingschap in Engeland terug naar Nederland, werd gekroond tot koning en regeerde tot 1840. Zijn zoon Willem II was 47 toen hij de troon besteeg en regeerde tot 1848. De jonge prins was buigzamer en charmanter dan zijn vader en hij werd gezien als een held door zijn moedige optreden bij Waterloo, waar Napoleon verslagen werd. Hij trouwde met de dochter van de tsaar van Rusland, Anna Paulowna. 

In 1848 nam hij een ingrijpend besluit: hij stemde in met een grondwetswijziging van de liberalen om de macht van de koning in te perken. Hij moest wel, want in heel Europa werden koningen gewoon afgeschaft. Bovendien was de regering bang dat de kroonprins – Willem III – zó gestoord was dat hij nooit echte macht mocht krijgen. In 1849 overleed Willem II aan een hartstilstand. Zoonlief was onberekenbaar en tierde regelmatig woedend rond. In Montreux gooide hij op een balkon zijn kamerjas open en toonde zijn jongeheer aan passanten en langsvarende boten. Toch werd hij koning Willem III. www.nrc.nl 

Lees ook:Beatrix not amused over koningsboek
Lees ook:Saoedische prins schuldig aan moord op sekspartner
Lees ook:Roze Rijks: roze rondleidingen in Rijksmuseum tijdens Amsterdam Gay Pride
Lees ook:Droomboek voor Rusland
Lees ook:Koning noemt expliciet ‘seksuele geaardheid’ in kerstboodschap

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Prinsen worden al gauw homo genoemd

 1. Bea

  Netjes overgetikt uit het nrc.
  Er staan namelijk precies dezelfde fouten in als in de krant!
  Wel iets plaatsen, verder geen huiswerk gedaan!

    /   Reply  / 
 2. Berend

  Bea = zuurpruim. Dit blog is nl. fel verbeterd sinds de komst van meneer Feenstra. (Dat mag ook gezegd worden dacht ik zo.)

    /   Reply  / 
 3. erik feenstra

  Berend, dank je voor je compliment!

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Beatrix not amused over koningsboek | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>