Acties tegen homofobie verzanden in zelfbevlekking

De Internationale Dag tegen Homofobie (IDAHO) en meerdere Gay Prides maakten dit weekend ideaal voor roze actie. De politie beëindigde de Moskou Pride op brute wijze. Gordon sloeg een modderfiguur, toen hij op tv zei dat hij ‘niet naar Moskou was gekomen om in een enge Russische cel te belanden.’ Een paar dagen eerder riep hij nog ‘mee te gaan lopen’. De organisatie had hem dat weliswaar afgeraden, maar uiteindelijk bleek het dus slechts een loze uitspraak van een westerse blaaskaak. De SP, COC Nederland en Amnesty hielden zaterdag een solidariteitsavond in Amsterdam, om deelnemers aan de Pride in Riga een hart onder de riem te steken. Tijdens vorige edities was er veel geweld. De overheid verbood de tocht, maar de rechtbank stak daar een stokje voor. De Pride vond plaats in een omheind stadspark, met fulminerende tegenstanders buiten de hekken.

 

Via een live verbinding was er contact met de Letse hoofdstad Riga: dat verliep stroef, mede door het erbarmelijke niveau van de vragen van een Amnesty dame. Na breedsprakige Nederlanders ter plekke kreeg óók nog iemand van de Letse homo-organisatie Mozaika het woord: ‘De Pride was goed verlopen, maar negatieve omstanders buiten de hekken, aangevuurd door politici en kerken, waren ‘pretty scary’.’ Wrang om dat als verwende westerse homo in een beschut Amsterdams theater te horen. Wrang ook, wat er met die wetenschap gebeurde. Een panel van vijf Amsterdamse gemeenteraadsleden ging in debat, om daarna een gezamenlijke slotverklaring te ondertekenen. Dat verzandde in politieke zelfbevlekking: sprekers roemden eigen acties, namen elkaar troefjes uit handen en bleven steken in (plaatselijk) partijpolitiek gewauwel. Bij de vraag: ‘Hebben jullie contact met collega’s van zusterpartijen in Riga?’ zat het vijftal met de mond vol tanden: ‘Ik ben maar een simpel raadslid’, was een beschamende reactie.

 

Wethouder Carolien Gehrels kwam ook en had wél wat zinnigs te zeggen. Amsterdam en Riga zijn zustersteden; stadsbesturen en politie werken samen. Zo legden Amsterdamse agenten uit hoe zij met de Canal Parade omgaan. ‘Misschien verliep de Pride daardoor rustig,’ aldus Gehrels. Ze benadrukte de rol van de kardinaal in Riga: ‘Die voedt het volk met teksten die niet de mijne zijn.’ Zij wilde dat de verklaring een beroep opnam op vaderlandse kerkvorsten om zich uit te spreken over de haatzaaiende Letse kardinaal. Haal het geloof erbij en je hebt de poppen aan het dansen: het geloof als geheel, niet alleen de katholieke kerk, moest erbij worden gehaald, al benadrukte Gehrels dat het in Riga ‘nou eenmaal om die ene man met zijn enge uitspraken ging.’ Misschien moeten we COC, Amnesty en de SP volgend jaar aan de tand voelen over wat er uiteindelijk van de slotverklaring terechtkwam. Die de D66 dame overigens niet tekende, ‘omdat kerk en staat in ons land gescheiden zijn’: waar bleef het belang voor Riga?  

 

Eerder die dag was er een Kiss In op de Dam. De opkomst viel bitter tegen. Vooral transgenders waren erop afgekomen. Een bestuurlid van Transgender Netwerk Nederland (TNN) herhaalde in haar speech meermalen: ‘Je bent mooi’: als dát geen zelfbevlekking is! TNN zou meer moeten doen dan tot vervelend toe die oneliner te herhalen. Mooi of lelijk: de boodschap moet zijn: kijk eens hoe mooi het is als mensen elkaar liefhebben, ongeacht wie of wat ze zijn. Nederland heet in menig opzicht ‘voorloper’. De misprijzende blikken van drommen zaterdagse koopjesjagers op de Dam lieten zien dat die voorsprong in de praktijk vies tegenvalt.

Lees ook:Solidariteitsmanifestatie met Gay Pride Riga
Lees ook:Amnesty’s uit 25 landen naar Baltic Pride
Lees ook:Europride 2016 naar Amsterdam
Lees ook:Europride 2014 in Oslo
Lees ook:Carolien Gehrels opent Amsterdam Gay Capital brainstormdag

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Acties tegen homofobie verzanden in zelfbevlekking

 1. vreer

  Dat mensen elkaar liefhebben is mooi. Maar m.i. is het voor veel transgenders in elk geval ook belangrijk te horen dat we mooi zijn. dat anders zijn ook mooi is. Het zelfbeeld van minderheden is vaak niet goed. Als ook homo’s nog steeds met coming out vragen zitten en een negatief zelfbeeld hebben, geldt dat onder transgenders des te meer omdat die i.h.a. nog minder acceptatie kennen.
  Daarnaast is ons idee dat het beter werkt wanneer je met een positieve boodschap naar buiten treedt dan met alleen boosheid. Onderweg naar de Dam kregen we ook talloze positieve reacties.

  Het blijkt internationaal (in het Westen) moeilijk te zijn mensen te mobiliseren voor zichtbaarheidsacties. De directeur van IDAHO UK zei me dat ook in Londen het moeilijk is mensen naar buiten te krijgen.

  BTW ik ben geen bestuurslid en ik ben geen vrouw ;)

    /   Reply  / 
  1. Sara

   Ik ben een lesbo en vraag me af wat genderafwijkingen zo allemaal zijn. Ga het inzenden op “ikhebeenvraag” na ‘t antwoord op m’n vraag “Waar vond m’n vroeger erwten en wortelen?, Melk komt nog steeds van een koe.” & Mobiliseren kost geld deze minderheden dikwijls niet hebben hé! Mooi zijn… maak een vraag op Webiste: Ikhebeenvraag.

     /   Reply  / 
 2. Erik Feenstra

  Beste Sara, ik begreep even niet sdat je je opmerking als vraag had bedoeld en op antwoord wachtte. Je kunt immers gewoon googelen op ‘transgender’? Of klik op TNN (Trensgender Netwerk Nederland; zie artikel).

    /   Reply  / 
  1. Sara

   Beste Erik, de vraag heb ik hier niet uitdrukkelijk neergeschreven… maar is wel op de vernoemde websites ingestuurd. Nu nog antwoord krijgen. Dat wil niet zeggen, dat m’n hier geen antwoorden mag neerpennen. Heb gender-afwijkingen gegoogeld… (volgens Van Dale bestaat ‘t niet en Wikipedia geeft geboorteafwijkingen) maar Google zegt… naast bedoelde U: beenderafwijkingen, “Het rapport ‘Gender en Excellence’ is een onderzoek naar mogelijke gender-afwijkingen in selectiemechanismen voor hogere functies binnen universiteiten, …” & “genderafwijkingen en ongelijkheden op de arbeidsmarkt overheersen. …. Genderafwijkingen in de toewijzing van arbeid en de controle op het inkomen vormen …”

   .

     /   Reply  / 
  2. Sara

   & beste Erik, Wat gender betreft… dat vind je niet allemaal terug mbt het intikken van het woord transgender.

     /   Reply  / 
 3. Pingback: Politie-invallen om homofoob geweld te bestrijden | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>