Politie grijpt bij Moskou Pride hardhandig in

De Russische oproerpolitie heeft zaterdagochtend hardhandig een eind gemaakt aan de Moskou Pride. De burgemeester van Moskou had de demonstratie voor de rechten van homoseksuelen verboden en gewaarschuwd dat er geen geweld zou worden geschuwd. Volgens een journalist van het Franse persbureau AFP zijn zeker twintig mensen opgepakt en in politiebusjes afgevoerd. De Britse homoactivist Peter Tatchell liep mee in de optocht. Of hij is opgepakt, is nog niet bekend. De politie greep al na één minuut in en al liepen er niet veel mensen mee; de beelden gingen in no-time de hele wereld over.

 

Vanavond vindt in Moskou de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. De NOS dacht erover om bij geweld het liedjesfestijn niet uit te zenden, maar kwam daar later op terug. Gordon wilde meelopen in de Moskou Pride, maar kwam daar ook op terug: organisatoren vreesden voor zijn veiligheid en hebben het hem afgeraden. De manager van Toppers verwachtte geen geweld, omdat ‘de wereld meekijkt’. Maar Russen blijken zich nergens iets van aan te trekken. Elders in Moskou kwamen zaterdagochtend tegenstanders van gelijke homorechten bijeen voor een tegendemonstratie. Wat hébben ze in die voormalige Oostbloklanden toch tegen de roze medemens en vooral: waarom eigenlijk? Morgen is het Internationale Dag tegen Homofobie: in dat kader is er zaterdag op de Dam in Amsterdam een Kiss In: een mooie gelegenheid om een ludiek statement te maken.

Lees ook:Homoactivisten na homofoob geweld opgepakt bij Moskou Pride
Lees ook:Dreigement Gordon haalt de wereldpers
Lees ook:Homo-activisten opgepakt in Moskou
Lees ook:Rusland grijpt in bij demonstratie tegen homofobie in Moskou
Lees ook:Moskou Pride opnieuw verboden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Politie grijpt bij Moskou Pride hardhandig in

  1. Pingback: Acties tegen homofobie verzanden in zelfbevlekking | Gay

  2. Sara

    Elke macht geeft problemen… onze samenleving leeft meer naar een gunstig klimaat mbt ‘t tolereren van holebi’s… deze mentaliteitsverandering moet degelijk onderbouwd zijn, anders zijn we deze weer snel kwijt.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Homofobie in Moskou voedt aidsepidemie | Gay

  4. Pingback: Homoactivist klaagt burgemeester Moskou aan | Gay

  5. Pingback: Moskou Pride kan beter in Duitsland plaatsvinden | Gay

  6. Pingback: Moskou Pride opnieuw verboden | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>