Amnesty’s uit 25 landen naar Baltic Pride

Activisten van Amnesty uit 25 landen, waaronder Nederland, nemen deel aan de Baltic Pride 2009 in Riga om hun steun en solidariteit te betuigen in de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. De Letse organisatie Mozaike, de Estse Litouwse Gay Youth en de Litouwse Gay League organiseren van vrijdag 15 tot en met zondag 17 mei 2009 in Riga een gezamenlijke Baltic Pride, met vrijdag een Ronde Tafel Conferentie met politici uit de Baltische staten en andere Europese landen en zaterdagmiddag de Pride Parade door de Riga (bron: persbericht). Inmiddels zou volgens de laatste berichten de optocht door Riga door het stadsbetuur zijn verboden.

Die optochten zijn overigens niet zonder risico: in 2005 werd de Pride in de Letse hoofdstad Riga fysiek aangevallen, zonder dat de politie ingreep. In 2006 werd de optocht verboden, in 2007 vond een bescheiden Pride plaats in een zwaar bewaakt park en in 2008 kon voor het eerst door de straten van Riga worden gelopen. In Litouwen werden in 2007 protesten tegen homoseksualiteit georganiseerd; de burgemeester van Vilnius verbood een door de Europese Unie georganiseerde anti-discriminatietour, waaraan 19 landen deelnamen. Estland kent sinds 2004 Prides. In 2006 werd de tocht aangevallen door tegenstanders; de politie trad amper op. Zaterdag organiseren de SP en COC Nederland vanaf 19.30 uur in Felix Meritis in Amsterdam een solidariteitsavond, met Dolly Bellefleur als vrolijke noot.

Lees ook:Europride 2016 naar Amsterdam
Lees ook:Litouwen stemt tegen geregistreerd partnerschap roze koppels
Lees ook:Gay Pride Litouwen loopt uit op rellen
Lees ook:Solidariteitsmanifestatie met Gay Pride Riga
Lees ook:Verbod of niet, Moskou Pride gaat door

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Amnesty’s uit 25 landen naar Baltic Pride

  1. Pingback: Acties tegen homofobie verzanden in zelfbevlekking | Gay

  2. Pingback: Litouwen verslikt zich in antihomo wet | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>