Lintje voor Frans Monsma – voorloper Amsterdamse gayscene

Frans Monsma heeft vandaag een lintje gekregen. Het ‘heeft de majesteit behaagt’, zoals iedere burgemeester bij de uitreiking officieel dient te zeggen, om de voorloper van de Amsterdamse gayscene te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Monsma (1948) stond begin jaren tachtig aan de wieg van de April en de Havanna.

Deze nieuwe uitgaansplekken voor homo’s gaven de Reguliersdwarsstraat een enorme boost. Toen de ziekte aids uitbrak, gebruikte hij zijn netwerk om de homoscene te informeren over de dodelijke ziekte op een moment dat er nog weinig over bekend was. Met nog 45 andere Amsterdammers kreeg Monsma kreeg het lintje in de Nieuwe Kerk uit handen van burgemeester Van der Laan.

Lees ook:Lintjes voor mannen die naar buiten traden
Lees ook:Lintje voor Josee Rothuizen
Lees ook:Hoe de Reguliersdwarsstraat wereldberoemd werd
Lees ook:Initiatiefnemer AmsterdamDiner krijgt koninklijke onderscheiding
Lees ook:HIV/AIDSmonument in teken van Internationale Aids Conferentie 2018

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>