Hoe de Reguliersdwarsstraat wereldberoemd werd

De Amsterdamse Reguliersdwarsstraat was ooit een obscuur achterafstraatje, maar groeide begin 80er jaren uit tot dé homostraat van Nederland. Op de website www.reguliers.net verscheen onlangs een uitgebreid relaas over de geschiedenis van deze illustere straat. Veel aandacht krijgen homocafé April, de eerste grote feesten en de mensen die achter deze successen stonden. Er komen veel vergeten feiten aan het licht (bron: persbericht).

Zo begon de glorietijd al in 1979, toen Frans Monsma en Guus Silverentand lunchroom Coffeeshop Downtown overnamen. Van daaruit organiseerden zij roemruchte feesten, vaak in samenwerking met discotheek Flora in de Amstelstraat (de latere IT). In 1981 opende het duo café April: de eerste homobar die de ramen wijd opengooide en wereldberoemd werd vanwege het hypermoderne interieur en fantastische décoraties. Zo werd de tent met Pasen 1982 versierd met 25.000 narcissen. De straat maakte kennis met de eerste grote straatfeesten, zoals in 1981 het Welcome-Backfeest. Op deze feesten kwamen mensen van allerlei pluimage af. Dat gold ook voor Downtown, April en heterotenten Oblomov en Richter.

De Reguliers was de eerste straat in Europa waar homo’s en hetero’s gebroederlijk samen op straat feestvierden. De feesten waren niet extreem roze gekleurd en hadden geen politiek karakter. De straat droeg op een niet-controversiële manier bij aan de homo-emancipatie. Maar het bleef niet bij feestjes. Silverentand richtte in 1986 het Gay &  Lesbian Switchboard op, Monsma nam het initiatief voor het Aids Fonds en organiseerde het eerste aids benefietfeest in ons land. Silverentand overleed in 1988 aan de gevolgen van aids, maar kon eerder dat jaar nog wel de deur openen van homodisco Exit in de straat. In 1989 begon de tweede glorieuze periode van de Reguliersdwarsstraat. De website gaat dat in de nabije toekomst behandelen. Voor de samenstellers is iedere bijdrage van informatie welkom: herinneringen, verhalen of andere zaken.

Lees ook:Coffeeshop Downtown Amsterdam bestaat 40 jaar
Lees ook:Gay lunchroom Downtown Amsterdam weer open
Lees ook:Gay café April heropent in juli
Lees ook:Homo’s willen meer daghoreca
Lees ook:Onderzoek naar uitgaan in Reguliersdwarsstraat

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoe de Reguliersdwarsstraat wereldberoemd werd

  1. Pingback: Kooistra doet pacht 31 cafés over aan Heineken | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>