Roze Zaterdag Amsterdam: sport en spel in Vondelpark, Pride Walk, fest op de Dam

Roze Zaterdag vindt dit jaar voor de 39e keer plaats, na 22 jaar in Amsterdam, waar het samenvalt met Europride 2016 (van 23 juli tot en met 7 augustus). Roze Zaterdag valt in de regel eind juni; dit jaar op zaterdag 23 juli, als begin van Europride. Het event vindt plaats in het Vondelpark en op de Dam en wordt georganiseerd door stichting Amsterdam Gay Pride. Zondag erop is er op de Dam een Europees ‘mensenrechten-concert’. Ieder jaar kiest Stichting Roze Zaterdagen Nederland een stad of gemeente die zich dat jaar Roze Stad mag noemen. In 2017 ‘s-Hertogenbosch – samen met Oss – aan de beurt (bron: persbericht).
-
De eerste Roze Zaterdag was in juni 1978, vanaf 1979 onder de naam Roze Zaterdag en in 1981 opgerekt van een dag naar een Roze Week uitgebreid. Sindsdien trekt de demonstratie elk jaar door een andere stad en veranderde het oorspronkelijke ‘protest-karakter’ van de demonstratie in een feestelijke parade en allerlei activiteiten. Roze Zaterdag wordt van oorsprong georganiseerd ter nagedachtenis aan de rellen in 1969 in New York toen de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. De rellen leidden tot de strijd voor de rechten voor homo’s en lesbiennes. In Amsterdam bestaat Roze Zaterdag dit jaar uit drie hoofd-onderdelen:
-
Vondelpark (11.00 – 21.00 uur): van alles voor jong en oud, van sport en spel tot theater en kunst. Kloppend hart is het Openluchttheater, waar de dag opent met een kerkdienst, ‘waarbij we stilstaan bij acceptatie en seksuele diversiteit’, zegt directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. ‘De jonge talenten van de theatercursus BuitenSpelen spelen ‘Oude Tantes’. Verder op het programma Anita Meyer, Jennie Lena, O’G3ne en Gare Du Nord.’ Vijftien jaar geleden werd het huwelijk in Nederland – als eerste land ter wereld – opengesteld voor mensen met hetzelfde geslacht, iets om ‘bij stil te staan’, aldus Spee: ‘Mensen kunnen in het Vondelpark voor een dag met elkaar trouwen. Bij ’t Blauwe Theehuis staat hiervoor een speciaal prieeltje. Roze sportverenigingen beoefenen sport en spel beoefenen en ook de jaarlijkse Rainbow Market staat in het park, met kraampjes van roze bedrijven en organisaties.
-
Om 19.00 uur start de Pride Walk, dit jaar van het Vondelpark naar de Dam. Spee: ‘Met de PrideWalk geven we een signaal af dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn, overal en altijd, als signaal tégen homofobie en anti-homogeweld en vóór tolerantie en verdraagzaamheid.’. Pink Nieuw-West organiseert net als voorgaande jaren de eigen ‘Prelude‘, met een programma op het het Osdorpplein en om 17.00 uur de afvaart va neen boot richting Vondelpark. Organisaties met een praalwagen of loopgroepen die op een prominente plek willen meedoen kunnen zich nog steeds aanmelden via [email protected]. Op de Dam vindt de officiële sluitingsceremonie van Roze Zaterdag plaats en nemen de burgemeesters van Den Bosch en Oss het stokje van Amsterdam over.
-
Daarna start de officiële openingsceremonie van EuroPride 2016 en is het tot middernacht feest op de Dam, met dj’s als Don Diablo en optredens van artiesten. De avond wordt om 23.00 uur afgesloten met vuurwerk vanaf het dak van hotel Krasnapolsky. Het siervuurwerk tijdens het Chinees Nieuwjaar kon vanwege slecht weer niet doorgaan en wordt nu afgestoken om de opening van Europride extra luister bij te zetten. De dag erop wordt op de Dam het mensenrechten-concert gehouden. Dit concert wordt door AVROTROS geregistreerd. Elk jaar wordt in een Europese stad de EuroPride gehouden. Sinds 1991 wijst de EPOA, het Verbond van Europese (Gay-)Pride Organisatoren, een stad aan die dat jaar de EuroPride mag organiseren. Dit jaar duurt het festival maar liefst 15 dagen, met ruim 200 activiteiten, bijeenkomsten, congressen en debatten. Thema dit jaar is ’Join our freedom, feel free to join us!’ Met deze boodschap wil de Amsterdam Gay Pride Europese landen, waar mensen nog niet zichzelf kunnen zijn, vrij kunnen leven of waar mensen-rechten onder druk staan, oproepen zich bij onze denkwijze en vrijheden aan te sluiten.
-

Lees ook:Amsterdam trapt 15 dagen LHBTI-activiteiten af met 39e editie Roze Zaterdag
Lees ook:Conchita Wurst ambassadeur EuroPride 2016
Lees ook:Europirde 2016: inschrijving Canal Parade van start gegaan
Lees ook:Mooiste Botenparade tijdens EuroPride Amsterdam
Lees ook:Europride 2016 naar Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>