Amsterdam trapt 15 dagen LHBTI-activiteiten af met 39e editie Roze Zaterdag

Roze Zaterdag vindt dit jaar voor de 39e keer plaats, na 22 jaar weer eens in Amsterdam, waar het samenvalt met Europride 2016 (van 23 juli tot en met 7 augustus). Roze Zaterdag valt in de regel eind juni, maar dit jaar is gekozen voor zaterdag 23 juli, als begin van Europride. Roze Zaterdag vindt in het Vondelpark en op de Dam plaats en wordt georganiseerd door stichting Amsterdam Gay Pride. De dag erop is er een Europees ‘mensenrechten-concert’ op de Dam. Ieder jaar kiest Stichting Roze Zaterdagen Nederland een stad of gemeente die zich dat jaar Roze Stad mag noemen. Na Amsterdam is ‘s-Hertogenbosch – samen met Oss – in 2017 aan de beurt (bron: persbericht).
-
De eerste Roze Zaterdag werd in juni 1978 gehouden. Vanaf 1979 gebeurde dat onder de naam Roze Zaterdag en in 1981 werd het van een dag naar een Roze Week uitgebreid. Sindsdien trekt de demonstratie elk jaar door een andere stad en veranderde het oorspronkelijke ‘protest-karakter’ van de demonstratie in een feestelijke parade en tal van activiteiten. Roze Zaterdag wordt van oorsprong georganiseerd ter nagedachtenis aan de rellen in 1969 in New York toen de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. De rellen leidden tot de strijd voor de rechten voor homo’s en lesbiennes. In Amsterdam bestaat Roze Zaterdag dit jaar uit drie hoofd-onderdelen:
-
Vondelpark (11.00 – 21.00 uur): hier is de aftrap en is er van alles te beleven voor jong- en oud, van sport en spel tot theater en kunst. Het Openluchttheater fungeert als hoofdpodium. Hier start de dag met een kerkdienst, ‘waarbij we stilstaan bij acceptatie en seksuele diversiteit’, zegt directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. ‘De jonge talenten van de theatercursus BuitenSpelen staan klaar met de voorstelling ‘Oude Tantes’. Verder op het programma Anita Meyer, Jennie Lena, O’G3ne en Gare Du Nord.’ Vijftien jaar geleden werd het huwelijk in Nederland – als eerste land ter wereld – opengesteld voor mensen met hetzelfde geslacht, iets om ‘bij stil te staan’, aldus Spee: ‘Mensen kunnen in het Vondelpark voor een dag met elkaar trouwen. We hebben een prieeltje (bij ’t Blauwe Theehuis) neergezet.’ Verschillende roze sportverenigingen uit het land komen met elkaar sport en spel beoefenen en ook de jaarlijkse Rainbow Market staat in het park, met kraampjes van bedrijven en organisaties uit de LHBTI-gemeenschap.
-
Om 19.00 uur start de Pride Walk, dit jaar van het Vondelpark naar de Dam. Spee: ‘Met de PrideWalk geven we een signaal af dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn, overal en altijd. Daarom nodigen we iedereen uit, die de LHBTI-gemeenschap een warm hart toedraagt, om mee te lopen. Als signaal tégen homofobie en anti-homogeweld en vóór tolerantie en verdraagzaamheid.’ Organisaties met een praalwagen of loopgroepen die op een prominente plek willen meedoen en zichtbaar willen zijn kunnen zich nog steeds aanmelden via [email protected]. Op de Dam vindt de officiële sluitingsceremonie van Roze Zaterdag plaats en nemen de burgemeesters van Den Bosch en Oss het stokje van Amsterdam over.
-
Daarna start de officiële openingsceremonie van EuroPride 2016 en is het tot middernacht feest op de Dam, met dj’s als Don Diablo en optredens van artiesten. De dag erop wordt op de Dam het mensenrechten-concert gehouden. Dit concert wordt door AVROTROS geregistreerd. Elk jaar wordt in een Europese stad de EuroPride gehouden. Sinds 1991 wijst de EPOA, het Verbond van Europese (Gay-)Pride Organisatoren, een stad aan die dat jaar de EuroPride mag organiseren. Dit jaar duurt het festival maar liefst 15 dagen, met ruim 200 activiteiten, bijeenkomsten, congressen en debatten. Thema dit jaar is ’Join our freedom, feel free to join us!’ Met deze boodschap wil de Amsterdam Gay Pride Europese landen, waar mensen nog niet zichzelf kunnen zijn, vrij kunnen leven of waar mensen-rechten onder druk staan, oproepen zich bij onze denkwijze en vrijheden aan te sluiten.
-

Lees ook:Roze Zaterdag Amsterdam: sport en spel in Vondelpark, Pride Walk, fest op de Dam
Lees ook:Conchita Wurst ambassadeur EuroPride 2016
Lees ook:Mooiste Botenparade tijdens EuroPride Amsterdam
Lees ook:Europirde 2016: inschrijving Canal Parade van start gegaan
Lees ook:Europride 2016 naar Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>