Conchita Wurst ambassadeur EuroPride 2016

De winnares van het songfestival in 2014 Conchita Wurst is tot internationale ambassadeur van Europride 2016 benoemd. In het diepste geheim was de Oostenrijkse ster een paar weken geleden in Amsterdam voor een fotoshoot met Philippe Vogelenzang voor de campagne, die deze zomer in het Nederlandse straatbeeld te zien zal zijn. Ook zal zij tijdens het festival op verschillende plekken opduiken om ons van haar stem te laten genieten. Naast Conchita zijn er vier Nederlandse ambassadeurs. Margriet van der Linden, Valentijn de Hingh en Mayday waren al bekend gemaakt (bron: persbericht).

Al enkele jaren kiest de organisatie een aantal toonaangevende ambassadeurs. ‘Bijzondere mensen die elk met hun eigen verhaal ons festival en datgene waar we voor staan willen vertegenwoordigen’, aldus directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. ‘Conchita is sinds haar overwinning in 2014 uitgegroeid tot het gezicht van de Internationale Gay Pride Movement en mocht daarom deze speciale editie van ons festival natuurlijk niet ontbreken.’ Dit jaar organiseert de Amsterdam Gay Pride de EuroPride. Elk jaar wordt in een Europese stad de EuroPride gehouden. Sinds 1991 wijst de EPOA, het Verbond van Europese (Gay)Pride Organisatoren, steeds een stad aan die dat jaar de EuroPride mag organiseren. In totaal zal het festival dit jaar maar liefst 15 dagen gaan duren met ruim 200 activiteiten, bijeenkomsten, congressen en debatten. Thema van de aankomende EuroPride is: ’Join our freedom, feel free to join us!’.
Het festival start op zaterdag 23 juli en duurt tot en met zondag 7 augustus 2016. Het eerste weekeinde van EuroPride (23/24 juli) wordt Roze Zaterdag gevierd in combinatie met een Europees ‘mensenrechten-concert’ op de Dam. Roze Zaterdag wordt al vanaf 1979 in Nederland georganiseerd en wordt sinds 1981 elk jaar in een andere stad gehouden. Roze Zaterdag heeft naast een gezelligheidsaspect, vooral ook een politiek aspect. Roze Zaterdag wordt van oorsprong georganiseerd ter nagedachtenis aan de rellen in 1969 in New York toen de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. De rellen leidden tot de strijd voor de rechten voor homo’s en lesbiennes.
Aan de programmering van Roze Zaterdag en het concert op de Dam wordt momenteel nog hard gewerkt. Aftrap op 23 juli zal in het Vondelpark zijn. Voor jong en oud is er in het Vondelpark van alles te beleven waaronder een kerkdienst en de hele dag door optredens. Jazzband Gare du Nord, Jennie Lena en Anita Meijer staan onder andere op het programma. Om 19.00 uur wordt de Pride Walk gehouden, dit jaar wordt van het Vondelpark naar de Dam gehouden. In tegenstelling tot voorgaande jaren komt er (net zoals in het buitenland) een volgorde voor de loopgroepen en praalwagens, waarvoor de inschrijving 9 mei opent. Er is plek voor maximaal 10 praalwagens. Opgeven via [email protected].
Op de Dam zal vervolgens de officiële sluitingsceremonie van Roze Zaterdag plaatsvinden. De burgemeester van Den Bosch – waar Roze Zaterdag in 2017 zal worden gehouden – neemt officieel het stokje over. Daarna start de officiële openingsceremonie van EuroPride 2016. De feestelijke plechtigheden op de Dam zullen tot middernacht doorgaan. Op zondag 24 juli wordt vervolgens op de Dam het mensenrechten-concert gehouden. Dit concert wordt door AVROTROS geregistreerd

Lees ook:Roze Zaterdag Amsterdam: sport en spel in Vondelpark, Pride Walk, fest op de Dam
Lees ook:Europirde 2016: inschrijving Canal Parade van start gegaan
Lees ook:Amsterdam trapt 15 dagen LHBTI-activiteiten af met 39e editie Roze Zaterdag
Lees ook:Join Our Freedom: Human Rights Concert zondag 24 juli op de Dam
Lees ook:Mooiste Botenparade tijdens EuroPride Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>