Sportieve ‘boot’-schap: sociale acceptatie in de (top)sport tijdens EuroPide 2016

IMG_9101Tijdens EuroPride Amsterdam is er volop aandacht voor sociale acceptatie in de (top)sport, een ‘sportieve ‘boot’-schap’. Stichting Amsterdam Gay Pride en LHBTI-sportkoepel ‘Pride&Sports Amsterdam’ hebben daarvoor de handen ineen geslagen. Belangrijk omdat LHBTI’s nog steeds vaak te maken hebben met een taboe dat heerst in de (top)sport. Er is een meerdaags sportprogramma uitgewerkt in samenwerking met de Amsterdamse sportverenigingen. Tijdens de Botenparade vaart een ‘sportboot’ mee. ’De tijd dat we voor onze rechten moesten demonstreren in politiek Den Haag is voorbij’, zegt directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. ‘Het gaat nu vooral om sociale acceptatie in de sportwereld en het bedrijfsleven’ (bron: persbericht).

Amsterdam telt meerdere roze sportverenigingen, allen met dezelfde boodschap: sociale acceptatie van LHBTI’s in de sport. Zo ontstond het idee voor de sportkoepel Pride&Sports Amsterdam, om gezamenlijk met één gezicht naar buiten te treden. Naast sportverenigingen zijn er ook ondersteunende organisaties als de John Blankenstein Foundation en Guts bij betrokken. ‘Ik zie het taboe op LHBTI’s niet als sprint wat op korte termijn kan worden opgelost. Maar meer als een diesel op langer termijn qua doelen’, legt initiatiefnemer Mirjam Preusterink en oud-topsportster uit. ‘Wij willen eerst iets goed opzetten in Amsterdam voor de sport en LHBTI’s. Hierbij willen wij het verschil maken door een bijdrage te leveren aan een veiliger sportklimaat. Bovendien een betere verbinding leggen tussen allerlei facetten en sportorganisaties in Amsterdam en Nederland.’

Zaterdag 23 juli, Roze Zaterdag en de openingsdag van EuroPride wordt een gezamenlijke sportdag met 16 LHBTI-verenigingen in het Vondelpark, met allerlei clinics en sportactiviteiten. Iedereen is welkom, fit of niet. Zondagmiddag 24 juli is het Olympisch Stadion het decor voor Pride Atletiek en is er een roeitoer door de grachten (deelname: klik hier).  Dinsdag 2 augustus is er een fietstocht van 150 kilometer voor vrouwen: Dikes on Bikes (opgeven: [email protected]). Donderdagavond 4 augustus presenteert de Openlucht Bioscoop Nieuwmarkt de sportfilm: ‘Out to Win’, de eerste documentaire over leven en carrières van professionele gay atleten uit de hele wereld.

Het Caland Sport Centrum is donderdag het domein van het EuroHandbal Kampioenschap Amsterdam. Vrijdag 5 augustus organiseren Sporttoernooi bij diverse LHTBI-sportverenigingen toernooien: onder andere basketbal, waterpolo, squash, tennis, handbal, zwemmen, triatlon, hardlopen en hockey. Op zaterdag 6 augustus vaart tijdens de Canal Parade de Pride&Sports Amsterdam Sportboot mee, met de roze sportverenigingen Tijgertje, Netzo, Smashing Pink en DGLA. Diversiteit in de sport staat centraal en  op de boot wordt het olympisch vuur aangestoken, als verwijzing naar de Olympische Spelen in Rio.

Lees ook:UvA Pride Lecture: Sport voor Iedereen? (Nederlandstalig)
Lees ook:Topsporters op boot Gay Canal Parade
Lees ook:Amsterdam Gay Pride 2013 zaterdag van start
Lees ook:Boten Amsterdam Canal Parade 2016 bekendgemaakt
Lees ook:Alkmaar stelt homo-ambassadeurs aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>