Congres Discriminatie van LHBT-asielzoekers

Donderdag 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, organiseert COCktail, een project van COC Midden-Nederland, samen met Hivos, COA en Vluchtelingenwerk, een congres over de situatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Het vindt plaats in het stadhuis van Utrecht aan de Oudegracht, van 12.30 tot 17.30 uur. Ook in ons land worden LHBT asielzoekers gediscrimineerd en bedreigd. Het Congres is bedoeld voor mensen die via hun (vrijwilligers)werk betrokken zijn bij opvang, begeleiding of advisering van (LHBT-) vluchtelingen in Nederland. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom, zolang er plaats is. De toegang is gratis.

Aanmelden: www.cocmiddennederland.nl/congrescocktail

Vragen:  [email protected]

 

Mede door acties van COC Nederland heeft dit onderwerp de laatste jaren ruimere aandacht gekregen bij de politiek en binnen de AZC’s en leidde onder andere tot een rapport over meldingsbereidheid in opvangcentra bij discriminatie en bedreiging op grond van seksuele geaardheid of religie. Met dit congres wil COCktail aandacht vragen voor de situatie van LHBT’s binnen en buiten de AZC’s, maar ook meer bekendheid verwerven voor dit unieke buddyproject, in de hoop dat dit initiatief navolging vindt in het helde land. Het congres besteedt aandacht aan een aantal concrete initiatieven om verbetering te bewerkstelligen in de situatie van LHBT vluchtelingen. Programma:
- Hivos: situatie van LHBT’s wereldwijd.
- Asielzoeker: situatie LHBT’s in Jamaïca en ervaringen in Nederland.
- COC NL: Pink Solutions – Answering the Needs of LGBT Asylumseekers.
- COA: Discriminatie? No way! Verbeterinitiatieven.
- Vluchtelingenwerk: ervaringen met LHBT vluchtelingen in de asielprocedure.
- Cocktail: opzet en ervaringen maatjesproject.

‘s Avonds presenteert COCktail zich aan COC-afdelingen en andere belangstellende groeperingen, en inventariseert initiatieven elders in het land, om de vorming van een landelijk netwerk te onderzoeken. COCktail krijgt al regelmatig aanvragen uit andere delen van het land, waar het geen gevolg aan kan geven. Daarnaast organiseert Cocktail samen met Hivos op zaterdag 22 juni Waterfietsen World Pride op de Oudegracht, om geld in te zamelen voor Queer Youth Uganda, een project van Hivos voor juridische, praktische en psychische ondersteuning aan homojongeren op het Oegandese platteland.

Lees ook:COC Haaglanden start maatjesproject voor vluchtelingen
Lees ook:Homo-asielzoekers komen woensdag 15 juni bijeen op Homomonument
Lees ook:Zaterdag 21 november bijeenkomst over veiligheid LHBT-vluchtelingen in AZC’s
Lees ook:Thema-avond 29 juli: LHBT-ers in de asielprocedure: wat is er bereikt en wat kan beter?
Lees ook:COC Leiden pleit voor betere omstandigheden roze vluchtelingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>