Coming Out Dag: ‘Uit de kast werkt beter’

IMG_20160522_141747Grote werkgevers in de regio Zwolle steunen de nationale Coming Out Dag (2013: klik hier). Dinsdag 11 oktober 2011 staat in het teken van jezelf kunnen zijn op de werkplek, waarbij het niet uitmaakt of je nu hetero dan wel homo, lesbienne, biseksueel of transgender (hlbt) bent. Samen met COC Zwolle hangen die dag bestuurder Robbin Thieme Groen van de Isala klinieken en secretaris Tjeerd van der Wal van provincie Flevoland de actieposter ‘Uit de kast werkt beter ‘ op in hun gebouw. Aandacht voor dit onderwerp op de werkvloer is hard nodig. Ongeveer een derde van de hlbt’ers is op het werk niet uit de kast.

Bij wie dat wel is, krijgt 14 procent van de lesbische werknemers, 28 procent van de homoseksuele werknemers en 75 procent van de transgender werknemers te maken met negatieve reacties. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Woordvoerder Carlo Spijk van COC Zwolle: ‘Medewerking van grote werkgevers in heel Nederland geeft Coming Out Dag 2011 extra kracht en dat is een goede zaak. Wij gaan op alle fronten voor een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn. Dus ook op het werk, ongeacht waar jij je brood verdient. Je mag je als niet-hetero net zo vrij voelen in de omgang met collega’s als hetero’s. Het gaat om respect en gelijkwaardigheid. Je geaardheid onderschoffelen omdat je bang bent voor reacties, kost bakken met energie. Uit de kast werkt beter: deze dag kan van alles opleveren: collega’s die echt met elkaar in gesprek komen en ondernemers of managers die zich realiseren dat er op dit thema in hun organisatie nog werk te verzetten is.’

Bij de gemeente Zwolle wappert op Coming Out Dag de regenboogvlag, internationaal symbool van homo-emancipatie. Hier hangt Wethouder Nelleke Vedelaar persoonlijk een poster op. Bij de Isala klinieken, de grootste werkgever van Overijssel, neemt bestuurder Robbin Thieme Groen de actieposter in ontvangst van Carlo Spijk. Samen met COC-bestuurder Karin IJssel hangt secretaris Tjeerd van der Wal van provincie Flevoland de actieposter op in het provinciehuis. Daar wappert die dag de regenboogvlag voor het eerst in de geschiedenis. ‘s Middags is op het stationsplein van Lelystad een ludieke actie ‘Kom uit de kast’ die reizigers en voorbijgangers uitdaagt om iets te delen over zichzelf waar zij tot dan toe om schroomden.


In het gratis dagblad Metro staat dinsdag 11 oktober de actieposter afgedrukt. Iedereen wordt uitgedaagd om deze op het werk op te hangen om duidelijk te maken dat acceptatie van lhbt’ers op het werk de normaalste zaak van de wereld hoort te zijn. COC Zwolle is de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit. Het werkgebied omvat 23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe.

Lees ook:Coming Out Dag in Zwolle
Lees ook:Minister Van Bijsterveldt onthult poster Coming Out dag
Lees ook:Startschot Coming Out Dag bij Shell Pernis
Lees ook:iT Revival op 6 juli bij COC Zwolle
Lees ook:Flevoland krijgt een eigen COC

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>