Professor ‘van het homokwabje’ met pensioen

Dick Swaab gaat met pensioen. De professor in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam houdt donderdag 17 juni zijn afscheidsrede. In 1989 veroorzaakte hij een rel, toen hij beweerde dat hersenen van homo -en heteromannen van elkaar verschilden. Tijdens een onderzoek naar aids ontdekte hij bij toeval een vergrote hypothalamus bij 15 overleden patiënten. Dat bleek niet kenmerkend voor aidspatiënten, maar voor homo’s in het algemeen. De homowereld stond op haar achterste benen.

Homo’s waren bang dat homoseksualiteit opnieuw als hersenafwijking zou worden bestempeld. Rob Tielman, voorzitter van Homostudies, vergeleek het onderzoek van Swaab met het onderzoek naar joden en niet-joden. Swaab had de commotie niet voorzien; er werd voor zijn huis in Amstelveen gedemonstreerd en hij kreeg boze telefoontjes, dreigbrieven en tien bommeldingen. In het VPRO programma ‘Andere Tijden’ (‘De knobbel van Swaab’, uitgezonden op 26 februari 2009) zegt hij daarover: ‘Ik dacht dat je toen kon spreken over alle aspecten van seksueel gedrag. En daar heb ik me in vergist.’ De hoogleraar geniet als directeur van het Nederlands Instituut voor hersenonderzoek op oprichter van de hersenbank wereldwijd groot aanzien voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het brein.

Lees ook:Dick Swaab met emeritaat
Lees ook:Homohersenen van Swaab in ‘Andere Tijden’
Lees ook:Vaticaan zwicht voor kritiek
Lees ook:OM in hoger beroep tegen vrijspraak rapper Ismo
Lees ook:Rapper Ismo alsnog veroordeeld voor belediging homo’s en Joden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>