Dick Swaab met emeritaat

Dick Swaab gaat met emeritaat: in universitaire kringen de term voor ‘pensioen’. De professor in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam houdt donderdag 17 juni 2010 zijn afscheidsrede. In 1989 zorgde hij voor opschudding, toen hij publiekelijk maakte dat hersenen van homo -en heteromannen van elkaar verschillen. Tijdens een onderzoek naar aids ontdekte hij bij toeval dat bij vijftien overleden patiënten de hypothalamus (zie rode pijl op foto) vergroot was. Dat bleek niet kenmerkend voor aids patiënten, maar wel voor homo’s in het algemeen. De homowereld was furieus:  bang dat homoseksualiteit weer zou worden gezien als hersenafwijking.

 

Rob Tielman, voorzitter van Homostudies, vergeleek het onderzoek van Swaab met het onderzoek naar joden en niet-joden. Voor zijn huis in Amstelveen werd gedemonstreerd en hij ontving dreigbrieven, boze telefoontjes en tien bommeldingen. In het VPRO programma ‘Andere Tijden’ (‘De knobbel van Swaab’, uitgezonden op 26 februari 2009) zegt hij daarover: ‘Ik dacht dat je toen kon spreken over alle aspecten van seksueel gedrag. En daar heb ik me in vergist.’ De hoogleraar geniet als directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek en oprichter van de Hersenbank wereldwijd  aanzien voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het brein.

Lees ook:Professor ‘van het homokwabje’ met pensioen
Lees ook:Homohersenen van Swaab in ‘Andere Tijden’
Lees ook:Studie: betere afweer hiv-patiënt
Lees ook:Biertjesactie in café Amstel Fifty Four
Lees ook:Queen was not amused over inzet Diana tegen aids

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>