Homohersenen van Swaab in ‘Andere Tijden’

Twintig jaar geleden zorgde professor Dick Swaab voor een enorme rel, toen hij beweerde dat homo’s een hersenknobbel hadden die groter was dan bij  hetero’s. Het tv-programma ‘Andere Tijden‘ kijkt donderdag 26 februari terug naar die tijd. Swaab kreeg honderden telefoontjes, dreigbrieven en tien bommeldingen. Hij had als directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek een onderzoek geleid naar homoseksualiteit en hersenen. Swaab constateerde bij vijftien mensen, die aan de gevolgen van aids waren overleden een vergroot gedeelte van de hersenen: de hypothalamus. Dat bleek niet kenmerkend voor mensen met aids, maar voor homo’s in het algemeen.

De homowereld was woedend en verbijsterd: homoseksualiteit dreigde daarmee teruggebracht te worden tot een hersenafwijking. Er verschenen woedende stukken in de krant en er werden zelfs Kamervragen over gesteld. Swaab was op zijn beurt verbijsterd door alle reacties: ‘Ik dacht toen dat je kon spreken over alle aspecten van seksueel gedrag. Daar heb ik me in vergist.’ Donderdag 26 februari, 21.25 uur, Nederland 2.

Lees ook:Dick Swaab met emeritaat
Lees ook:Professor ‘van het homokwabje’ met pensioen
Lees ook:Condoommuren op Bevrijdingsfestivals
Lees ook:Hersenen jongeren in verkeerd lichaam tonen kenmerken andere geslacht
Lees ook:Pionier homo-journalistiek New York overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>