Homo rechten en Ontwikkelingshulp

IMG_20160522_141747Bert Koenders, minister van Ontwikkelingssamenwerking, biedt de Tweede kamer zijn beleidsplannen aan, waarbij hij mensenrechten ‘zwaar zal laten meewegen’. Homorechten horen hier natuurlijk ook bij. Nederland betaalt 36 zogenaamde partnerlanden ontwikkelingsgeld. In veel van deze landen is het vooralsnog slecht toeven voor homo’s. Dat is schrikken, vooral bij de gedachte dat we daar met zijn allen aan meebetalen. Een opsomming: 

Afrika: legaal in Kaapverdië en Zuid Afrika. Niet verboden in Ruanda. Niet verboden, maar taboe en niet bij beschermd in Burkina Faso, Mali en Egypte. Taboe in Oeganda (eigenlijk in een groot deel van Afrika). Illegaal in Benin, Eritrea, Ethiopië, Ghana, Kenia, Mozambique, Senegal, Tanzania en Zambia.


Amerika: illegaal in Niaragua, legaal in Guatemala, Bolivia, Colombia en Suriname.

Azië: Indonesië: tolerant, maar fanatieke moslimgroepen liggen op de loer. Vietnam: niet strafbaar, maar beschouwd als een ziekte. Illegaal in Afhanistan, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka. Doodstraf in Jemen. Niet strafbaar, maar niet duidelijk in Georgië, Armenië, Mongolië en de Palestijnse staat.

Europa: legaal in Albanië, Bosnië Herzegovina en Macedonië; onduidelijk in intolerant en conservatief Moldavië. www.wikipedia.org

Lees ook:Plotseling groei van homohaat in Indonesië
Lees ook:Homo’s, crossdressing en blote huid taboe op Indonesische televisie
Lees ook:Gelijke rechten voor LHBT’s nog altijd vooral een westerse aangelegenheid
Lees ook:VS infecteerde bewust met syfilis
Lees ook:Cameron: Geen ontwikkelingsgeld naar homofobe landen

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Homo rechten en Ontwikkelingshulp

  1. peter sterk

    kijk eens op deze site. deze mannen komen binnenkort met een aflevering over vrijhied van sexualiteit. erg geestig en gewaagd.

    met vriendelijke groet.
    peter sterk

      /   Reply  / 
  2. Jan Hamer

    Welke site Peter? Ik zie nergens een URL.

      /   Reply  / 
  3. Samira

    Homosexualiteit is illegaal in Pakistan. Maar wat zijn de consequenties ervan in dit land. Mijn neef is homo maar is bang om terug tegaan naar onze familie in Pakistan. Loopt hij gevaar zoals in Iran ?

      /   Reply  / 
  4. Jan Hamer

    Pakistan is ook een moslimland dus ik vrees dat fanatici daar net zo te werk gaan als in Iran.
    Ik zou als ik je neef was maar het zekere voor het onzekere nemen en de gok niet wagen, het risico is te groot. Hier is hij veilig.

      /   Reply  / 
  5. erik feenstra

    Samira: ik sluit me bij Jan Hamer aan. Inderdaad; hier is hij veilig; of hij dat in Pakistan ook is, is nog maar de vraag.

      /   Reply  / 
  6. Maarten

    Dus zou je de bevolking moeten laten lijden omdat wij zo nodig willen dat ze in die landen homoseksualiteit toestaan?
    Alles moet volgens onze regeltjes, en pas dan kunnen we de bevolking helpen? Volgens mij is dat niet de essentie van ontwikkelingshulp.

    Uiteraard moeten we ons richten op de mensenrechten, maar dat moet niet ten koste van de ontwikkelingshulp gaan. Wij straffen dan mensen die niets te maken hebben met de mensenrechtensituatie.

    Overigens kinderarbeid en dergelijke mensenrechtenschendingen wegen toch wel wat hoger dan die van de homo-rechten.

      /   Reply  / 
  7. Jan Hamer

    Beste Maarten,
    Volgens mij snap je er niks van, het gaat er om dat homo’s in die landen koelbloedig vermoord worden vanwege het feit dat ze homoseksueel zijn.

      /   Reply  / 
  8. Maarten

    Inderdaad en de strekking van dit artikel is dat het belachelijk is dat daar ontwikkelingsgeld naar toe gaat. Daar ga ik op in.

    Graag dus even inhoudelijk reageren.

      /   Reply  / 
  9. Pingback: Hivos vaart met lege boot op Canal Parade | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>