Cameron: Geen ontwikkelingsgeld naar homofobe landen

Ghana en Oeganda hebben woedend gereageerd op het voornemen van de Britse premier Cameron om de ontwikkelingshulp te stoppen naar landen waar homoseksualiteit verboden is. Dat zei hij afgelopen week in Australië tijdens een bijeenkomst van de landen van de Britse Gemenebest (Commonwealth of Nations).

 

Veel van die landen zijn voormalige Britse koloniën. In 21 van de 31 landen waaraan Groot-Brittannië ontwikkelingsgeld overmaakt, is homoseksualiteit illegaal. Vooral Afrikaanse landen als Oeganda, Ghana en Malawi zijn berucht om hun vijandige houding tegen homo’s en hun antihomo wetten. Saillant detail: veel van die landen zijn voormalig Britse koloniën en maken wat homoseksualiteit betreft nog altijd gebruik van antieke Victoriaanse wetten. In het moederland was het tot ver in de jaren ’80 van de vorige eeuw op homogebied ook niet bijster gesteld. Pas nadat Labour onder Tony Blair het voor het zeggen kreeg, ging er een andere wind waaien in de UK. Mocht Cameron zijn dreigement uitvoeren, dan raken de landen niet ál hun ontwikkelingsgeld kwijt, maar een gedeelte ervan. Malawi kan daar al over meepraten: in juli besloot de UK 22 miljoen euro in de ijskast te zetten.

Lees ook:Cameron wil homofobie in Gemenebestlanden aanpakken
Lees ook:Britse regering snijdt in hulp aan homofobe landen
Lees ook:Homohuwelijk Groot-Brittannië in zicht
Lees ook:Britse lintjesregen New Year Honours: Queen eert LGBT-actievoerders
Lees ook:Afrikaanse homo: ‘Doodt ons, óf geef ons gelijke rechten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>