Chelsea Manning komt vandaag vrij

President Obama heeft een groot deel van de straf voor Chelsea Manning kwijtgescholden: woensdag 17 mei komt hij vrij. In 2010 werd ze veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Manning behoudt haar strafblad, evenals de beperkingen van bepaalde rechten die veroordeelden in de VS krijgen opgelegd.  Ze was in 2009 (toen nog Bradley Manning) soldaat in Irak en kreeg in 2010 een gevangenisstraf van 35 jaar voor het lekken van geheime documenten aan WikiLeaks.

In de gevangenis deed ze twee zelfmoordpogingen en ging in hongerstaking, om een geslachtsveranderende operatie af te dwingen.  Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk dat een vertrekkende president een aantal gevangenen hun straf kwijtscheldt, zoals Obama deed voor hij op 20 januari werd opgevolgd door Donald Trump. WikiLeaks-oprichter Assange zit al meer dan vier jaar in de ambassade van Ecuador in Londen, om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar wordt hij verdacht van verkrachting, maar Assange is vooral bang dat Stockholm hem naar de VS uitwijst. Daar wacht hem een lange gevangenisstraf, omdat hij op WikiLeaks duizenden geheime documenten en beelden publiceerde.

Lees ook:Obama verleent strafvermindering aan Chelsea Manning
Lees ook:Assange bereid tot uitlevering aan VS als Obama gratie verleent aan Chelsea Manning
Lees ook:Chelsea Manning wil met hongerstaking behandeling geslachtsidentiteitsstoornis afdwingen
Lees ook:Harvard University trekt gastdocentschap Chelsea Manning in
Lees ook:Bradley Manning moet vrij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>