Assange bereid tot uitlevering aan VS als Obama gratie verleent aan Chelsea Manning

Jilian Assange is bereid om zich uit te laten leveren aan de Verenigde Staten, als president Obama gratie verleent aan klokkenluider Chelsea Manning.  De Amerikaanse soldate  kreeg in 2010 een gevangenisstraf van 35 jaar voor het lekken van geheime documenten aan WikiLeaks. De als man geboren Manning deed twee zelfmoordpogingen en ging in hongerstaking, om een geslachtsveranderende operatie af te dwingen.  

President Obama zou gratie overwegen. Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk dat een vertrekkende president een aantal gevangenen hun straf kwijtscheldt. Obama wordt op vrijdag 20 januari opgevolgd door Donald Trump. WikiLeaks-oprichter Assange zit al meer dan vier jaar in de ambassade van Ecuador in Londen, om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar wordt hij verdacht van verkrachting, maar Assange is vooral bang dat Stockholm hem naar de VS uitwijst. Daar wacht hem een lange gevangenisstraf, omdat hij op WikiLeaks documenten en beelden publiceerde over de oorlogen in Afghanistan en Irak, over Guantánamo Bay en honderdduizenden telegrammen van Amerikaanse diplomaten.

Lees ook:Obama verleent strafvermindering aan Chelsea Manning
Lees ook:Chelsea Manning komt vandaag vrij
Lees ook:Chelsea Manning wil met hongerstaking behandeling geslachtsidentiteitsstoornis afdwingen
Lees ook:Harvard University trekt gastdocentschap Chelsea Manning in
Lees ook:Bradley Manning Support rally

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>