Het blijft geheimzinnig rond het COC

Frank van Dalen zou niet vrijwillig opstappen als voorzitter van COC Nederland: het bestuur zou erop hebben aangedrongen om zelf op te stappen. Dat meldt de Gay Krant; het COC ontkent het. Bestuursleden waren volgens het homoblad ‘onaangenaam getroffen’ over zaken, waar ik het op deze blog niet over wil hebben. Blijft aantijging twee: het financiële (wan)beheer. Daarover zou ook ik meer willen weten, maar ik betwijfel of dat gaat gebeuren. Transparantie komt bij COC Nederland niet verder dan het uitbrengen van ellenlange, niet te lezen lappen tekst. Volgens de Gay Krant heeft al twee jaar geen accountant de jaarstukken meer goedgekeurd: verschillende accountants zouden hun handen er niet aan willen branden. De schuldenlast is inmiddels meer dan een miljoen euro. Nota bene de  zwartekousenclub SGP stelde er Kamervragen over. Tja: als je je in nevelen hult, dan geef je de vijand een knuppel in handen om toe te slaan.

 

Hoe krijgt een vereniging in drie jaar een miljoen euro schuld voor mekaar? Nadat Liane Wubbels in 2004 als directeur moest opstappen, bleek dat jaar met een bescheiden plusje afgesloten. In het onleesbare, ellenlange stuk voert het COC onder andere als redenen aan: de homo-emancipatie kostte veel geld. Die smoes horen we nu inmiddels drie jaar; dat lijkt me nou niet écht transparantie binnen een bedrijf bevorderen. De verenigingen krijgen sinds vorig jaar niet meer  (zoals jarenlang gebeurde) 25% van de contributiegelden, maar  het leeuwendeel ervan: ‘dat heeft COC Nederland veel geld gekost’. Is dat op het hoofdkantoor niet eerst even doorgerekend, voor dat besluit viel? Ondertussen is het op het landelijk kantoor dringen geblazen met (nieuw) personeel: als buitenstaander vraag je je af, waarvan al die mensen eigenlijk worden betaald? Jubileumfeesten en het ledenblad kunnen geen echte onkostenposten zijn: feesten waren er niet en het ledenblad is gedegradeerd tot een flutblaadje.

Lees ook:Aantal hiv-infecties daalt
Lees ook:Chinees bedrijf koopt meerderheidsbelang in Grindr
Lees ook:Ook homoclub Soho met sluiting bedreigd
Lees ook:Lange celstraf voor drie mannen voor mishandeling transgender prostituee
Lees ook:Regering ontziet aids organisaties een beetje

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Het blijft geheimzinnig rond het COC

  1. Pingback: Berooid COC wil kroonjuweel verkopen | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>