COC beledigt haar leden met flutblaadje

Gisteren lag een plastic verpakt A5 gevalletje op de deurmat. Het zag eruit als reclamezooi en ik wilde het weggooien, maar zag nog net op tijd dat het programma van Roze Zaterdag in Tiel erbij zat. Het andere ding bleek de vernieuwde Update te zijn, het ledenblad van COC Nederland voor alle leden in het hele land. Dat magazine is veranderd in een schamel A5-blaadje van 16 dunne velletjes. Het onlangs vernieuwde ledenblad van COC Zwolle – ook op A5 formaat – ziet er heel wat professioneler uit. Dat het COC een miljoen euro rood staat, is bekend. Bestuur en directie doen er alles aan om dat naar buiten toe te vergoelijken. Onlangs met een ellenlang epistel op de website en in een nieuwsbrief, waar niet doorheen te ploeteren viel. Daar stonden overigens geen nieuwe verklaringen of uitvluchten bij voor het gevoerde financiële beleid.

Kennelijk gaat nu de hand op knip als het om zaken gaat, die voor de leden zichtbaar zijn. Het 60-jarig jubileum, de mijlpaal die het COC in 2006/2007 bereikte, ging zo goed als geruisloos aan de leden voorbij. En nu dit flutblaadje: is dát wat ’s lands grootste en ’s werelds oudste homoclub voor haar trouwe leden overheeft? Van de 16 pagina’s zijn er drie gevuld met een interview met Harm Brouwer, baas van het Openbaar Ministerie. Interessant, maar om nou over drie bladzijden uit te smeren dat homo’s aangifte moeten doen als ze zijn belaagd of beledigd, lijkt mij wat veel. Op een vierde pagina prijkt een portret van Brouwer; dezelfde foto staat ook op de cover.

Vier pagina’s plus een paginagrote foto zijn gewijd aan de vertrekkende voorzitter Frank van Dalen: meer dan een kwart van het blaadje wordt ingeruimd voor de man die voortijdig opstapt. De strekking van zijn betoog stond al breeduit in verschillende variaties in andere bladen. De binnenpagina laat een leeg vel zien met een summiere inhoudsopgave en een nóg summierdere colofon; op de achter-pagina staan de adresgegevens van de COC verenigingen. Resteren vier bladzijden: een dubbelpagina ‘Nieuws Update’ met zaken die al lang gedateerd zijn en een dubbelpagina ‘Inside Update’: de enige plek in het blaadje waar tenminste iets wordt gemeld dat in de toekomst speelt. Slotconclusie: excusé, maar ik beschouw het als een belediging. Een flutblaadje!

Lees ook:Het blijft geheimzinnig rond het COC
Lees ook:Gay.blog.nl heeft er een co-blogger bij
Lees ook:Locatietheater Over het IJ festival
Lees ook:Facebook bestrijdt homohaat
Lees ook:Wil je een huisconcert van Dolly winnen? Doe mee aan Dolly’s Next Top Christmas Tree

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>