Flinterdunne tolerantie maakt Gay Pride broodnodig

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De 15e Canal Parade trok zaterdag minder bezoekers dan anders, al kwamen er ondanks de stromende regen toch bijna 400.000 mensen op af. De botenparade was als vanouds gezellig, maar óók broodnodig. Dat blijkt uit uitkomsten van het AVRO/COC onderzoek ‘Hoe straight ben jij?’ Maar liefst driekwart van de respondenten vindt dat homo’s er mogen zijn, als ze maar normaal doen. Elkaar op straat zoenen vindt 36% ‘niet kunnen’ en de helft vindt ‘homo’ als scheldwoord geen punt. Een kwart heeft problemen met homoseksualiteit; het CBS ging vorig jaar nog uit van 10%. COC voorzitter Vera Bergkamp: ‘We zeggen wel dat Nederland tolerant is, maar nu blijkt dat die flinterdun is. De heteronormatieve norm viert hoogtij: iedereen moet hetzelfde zijn.’

 

Er was ook goed nieuws: het achtuurjournaal opende met de Canal Parade. De Gay Games in Keulen schijnen volgens de Gay Krant nogal onzichtbaar te zijn verlopen. Op de avond van de opening meldde noch ARD noch ZDF ook maar iets daarover in hun journaals. De AVRO zond voor het eerst een tv-registratie uit (met Cornald Maas als commentator) en voer mee op een boot. Wat opviel, waren niet de blote mannentorso’s, waaraan de gemiddelde medemens zich stoort, maar de ongekende vrolijkheid. Geen overdreven ‘homogedrag’, maar wél een hoop geëxalteerde hetero’s. Laat ik óók eens generaliseren: massaal kwamen ze opzetten met tassen vol drank om ‘homootje-te-kijken’. Mannen bralden erop los, sprongen in de gracht en grepen in hun kruis als er een boot vol homo’s voorbijvoer: als die hetzelfde hadden gedaan, waren de rapen gaar geweest. Vrouwen gingen als wellustige dellen op de kant tekeer: waarom kunnen hetero’s zo raar doen als ze homo’s zien? Ik zag bijna geen overdreven nichten, niet op boten, niet aan de kant, maar wél genoeg bezopen hetero’s. En die mogen vinden dat homo’s niet zo overdreven moeten zijn?

En ja hoor, we hoefden er maar even op te wachten: de eerste column van de één of andere verongelijkte journalistendame is inmiddels verschenen, in de Elsevier: ‘Homo’s zijn helemaal niet zielig‘. Zo rond de jaarlijkse Canal Parade schijnen dit soort fulminerende artikelen usance te zijn; wellicht heeft het iets met komkommertijd te maken. Ik vraag me af wie nou eigenlijk het slachtoffer uithangt: de homo’s op wie de schrijfster het in haar tirade gemunt heeft, of zijzelf. Ik denk de laatste.

 

Thema van de botentocht was ‘Celebrate’ en dat was te zien: ‘opnieuw blijkt hoe kleurig de Canal Pride is, hoe verschillend van religie en achtergrond; wat bindt, is strijd voor acceptatie van homoseksualiteit’, zei Maas. Ontroerend waren boten met verstandelijk gehandicapte homo’s en boten met deelnemers uit homovijandige landen, zoals de Polen boot. Nieuw was de Joodse boot met hun statement tegen intolerantie. De kersverse burgemeester Eberhard van der Laan stond trots op de voorplecht van de Amsterdamboot. De NS  noemde de Canal Parade voor het eerst op haar site als publieksevenement en voer op een boot mee. Op de FNV boot stond een handvol militairen te zwaaien. Dansen in uniform mag niet: dan sleurt de minister ze rechtstreeks terug de kazerne in. Anders ging het eraan toe in de politieboot: agenten mochten in 2007 nog niet in uniform meevaren, nu stonden ze in vol ornaat (beschaafd) te swingen.

 

Cornald Maas doorspekte zijn relaas soms met een tikkeltje valse nichtenironie, maar dat is niets vergeleken met de cynische voice-overs bij roddelprogramma’s op commerciële zenders. Misschien voeden die stemmen wel de ‘Doe maar gewoon’ houding van de gemiddelde medemens: als je boven het maaiveld uitsteekt, wordt je kop eraf gehakt: in ieder geval door die voice-overs. BNN voer op de laatste boot: in Delfts Blauw ‘in de beste Hollandse traditie’, zei Maas. Hoorde onze tolerantie óók niet eeuwenlang tot die traditie, of was die altijd al flinterdun?

Lees ook:Bobo’s en homo’s op Canal Parade
Lees ook:Canal Parade Amsterdam 2016: de boten die in de prijzen vielen
Lees ook:Homo als scheldwoord moet kunnen
Lees ook:Canal Parade met zwerfjongerenboot en vluchtelingenboot
Lees ook:Canal Parade: Marokkaanse boot vaart vooraan

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Flinterdunne tolerantie maakt Gay Pride broodnodig

  1. Jan Modaal

    Zo zie je naar weer, kom in dit klein klein kneuterig landje niet met je kop boven het maaiveld uit..

      /   Reply  / 
  2. Kay

    Net een boze mail naar de avro gestuurd. Over dat hij zo lachte over die man bij de zwemclub. Dat hij wel blijf drijven.

    Grr ik heb een hekele aan die vent gekregen.Cornald Maas hoop dat jij ook lekker blijft drijven

      /   Reply  / 
  3. Bas

    En zolang gays zich zo opzichtig etaleren zal de tollerantie ook flinterdun blijven. Daar kunnen ze over jammeren tot ze een ons wegen, maar dit is de realiteit (en terecht).

      /   Reply  / 
  4. Peter

    Mooi verslag, je hebt helemaal gelijk!
    Hetero’s (en bepaalde homo’s) moeten niet zo zeuren: laat ze maar eens naar hun Zomercarnaval in Rotterdam kijken, of de Dance Parade: minstens zo “obsceen”…
    Gelukkig las ik die vergelijking ook al in een aantal dagbladen, geeft iig aan dat men inziet dat iedereen hier zijn feestje moet kunnen vieren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>