Pentagon versoepelt regels homo’s in leger

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft donderdag een wet goedgekeurd die het moeilijker moet maken om openlijke homoseksuelen in het leger te ontslaan. Ze krijgen per direct meer mogelijkheden  om een procedure aanspannen als ze zich voelen gediscrimineerd: een tussenoplossing tot het Congres  besluit over  Don’t Ask, Don’t Tell (DADT)  uit 1992. Volgens die wet mogen homo’s en lesbo’s alleen het land dienen, als ze hun geaardheid geheimhouden. Sindsdien zijn 13.000 Amerikanen om die reden uit het leger gegooid.

 

Gates noemde zijn besluit ‘een kwestie van gezond verstand en fatsoen’. Het Congres onderzoekt op dit moment op verzoek van president Obama wat er met DADT moet gebeuren. Een oud-generaal zei vorige week tijdens een hoorzitting dat de homo’s het Nederlandse leger hadden verzwakt: dat was volgens hem de belangrijkste reden voor de massamoord in Srebrenica. De voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven gaf generaal Benjamin Mixon een officiële waarschuwing. Hij is bevelhebber van de troepen in de Stille Oceaan en riep militairen en hun families op zich te keren tegen mogelijke veranderingen van de wet. Republikeinen en andere conservatieve Amerikanen zijn tegen veranderingen, omdat ze denken dat die de krijgsmacht zal verzwakken. Democraten willen een direct verbod op ontslag wegens seksuele geaardheid.

Lees ook:Oud-generaal heeft spijt van antihomo uitspraken
Lees ook:Homo’s zijn immoreel
Lees ook:Homo’s in leger toelaten kan nog jaren duren
Lees ook:Massale uittocht uit leger als homo’s worden toegelaten
Lees ook:Obama wil af van verbod homo’s in leger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>