Obama tekent wet tegen hate crime

De Amerikaanse president Obama heeft zijn handtekening gezet onder de ‘Matthew Shepard and James Byrd Jr. Hate Crimes Prevention Act’: een wet die hate crime moet tegengaan. Er ging bijna tien jaar lobbyen door de Amerikaanse roze gemeenschap en felle debatten in de Senaat aan vooraf. Met deze wet kunnen de federale autoriteiten gewelddadige misdrijven vervolgen die gepleegd worden op grond van seksuele geaardheid, gender identiteit of een handicap, als locale overheden dat nalaten. Bij de ondertekening waren ook familieleden van Matthew Shepard en James Byrd aanwezig, die in 1998 bij hate crimes omkwamen: de Shepard vanwege zijn homoseksualiteit en Byrd omdat hij zwart was.

 

Met het ondertekenen van deze wet lost Obama zijn eerste grote verkiezingsbelofte aan de roze Amerikanen in. Joe Solmonese, directeur van de Human Rights Campaign, noemde de ondertekening ‘een historische mijlpaal op weg naar gelijkberechtiging voor alle Amerikaanse holebi’s en transgenders.’ Ze verwees in het bijzonder naar de onlangs overleden senator Edward Kennedy, die zich jarenlang voor deze wet inzette. Voormalig president Bush riep altijd dat hij zijn veto zou gebruiken; conservatieve republikeinen blijven tegen de wet. Ze beweren dat het nu ook strafbaar is om op grond van religie tegen homoseksualiteit te zijn. Maar in dat geval is sprake van hate speech en de wet richt zich specifiek op hate crime. Hate speech valt onder het recht op vrije meningsuiting, dat in Artikel 1 van de Amerikaanse Grondwet is vastgelegd.

Lees ook:UK: aantal hate crimes tegen LHBT’s stijgt, net als de angst daarvoor
Lees ook:Senator Pennsylvania: ‘I’m gay, get over it!’
Lees ook:EU-lidstaten slaan handen ineen om hate crime te bestrijden
Lees ook:IDFA organiseert eerste Gay Night
Lees ook:Ouders vermoorde homojongen Shephard komen naar IDFA Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>