Ouders vermoorde homojongen Shephard komen naar IDFA Amsterdam

Woensdag 20 november gaat de 26e editie van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) van start. Nieuw dit jaar is een speciale IDFA Gay Night, op woensdag 27 november vanaf 19.30 uur in Pathé de Munt. Dan worden er twee ‘aangrijpende documentaires vertoond over de heftige gevolgen van homogeweld’: Facing Fear en Matt Shepard is a Friend of Mine. Michele Josue maakte een film over Matthew Shepard die in 1998 werd vermoord omdat hij homo was. De ouders van Matt Shepard  komen ervoor over naar Amsterdam.

Op zaterdag 30 november en zondag 1 december zijn ze bij de filmvertoning aanwezig om na afloop te vertellen over hun ervaringen en over de Matt Shepard Foundation, die zij na de dood van hun zoon hebben opgericht. De sterfdag van de jongen wordt wereldwijd nog altijd door veel homo’s herdacht. De moord leidde er toe dat president Obama in 2009 een wet ondertekende die mishandeling vanwege seksuele geaardheid een federaal misdrijf maakte. Na de filmvertoning van Facing Fear is er een nagesprek met de regisseurs en hoofdpersoon Matthew Boger. In de documentaire staat hij na 25 jaar nadat hij vanwege zijn homoseksualiteit in elkaar werd geslagen oog in oog met een van zijn belagers. Gespreksleider is Wilfred de Bruijn die in april zelf slachtoffer van homogeweld in Parijs was. Beide films zijn ook op een aantal andere dagen tijdens het festival te zien.

 

Lees ook:IDFA organiseert eerste Gay Night
Lees ook:IDFA Queer Day – maandag 21 november in Pathé De Munt
Lees ook:Maandag 23 november: IDFA Queer Day
Lees ook:IDFA Queer Day 2015 in Pathé de Munt
Lees ook:Slechts twee homofilmpjes op de IDFA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>