Vrouwen aan de macht in Israël

Als het Tzipi Livni lukt om een regering te vormen, hebben in Israël de vrouwen het voor het zeggen. De Trias Popilitica: de wetgevende, rechterlijke en uitvoerende macht hebben dan een vrouwelijke voorzitter. Nergens in de wereld is dat het geval. Dat feministische unicum wil niet zeggen dat het land nu ineens een matriarchaal land is geworden. De drie vrouwen hebben geen rijen dames achter zich. De Knesset, het Israëlische parlement, telt 15% vrouwen, in Nederland is dat 40%.

De Israëlische cultuur is van het begin af aan nogal macho geweest: een militaire samenleving, die af leek te willen rekenen met de 'Joodse zwakte' uit de diaspora (verjaging en verspreiding van een complete bevolkingsgroep). Livni is lijsttrekker van de politieke partij Kadima (Hebreeuws voor 'Voorwaarts'): in 2005 scheidde Sharon zich van de Likoed partij af en stichtte deze nieuwe partij, die in het begin ‘Nationale Verantwoordelijkheid’ heette. Livni haalde bij de verkiezingen een geringe voorsprong op de andere partijen en is dan ook als eerste aan zet om te proberen een regering te vormen. Als dat haar lukt, is ze na Golda Meir de tweede vrouwelijke regeringsleider van Israël.

Lees ook:Israël heeft primeur met Dancing with … twee vrouwen
Lees ook:Homo’s veroorzaken aardbevingen
Lees ook:Tv-tip: The Invisible Man
Lees ook:Tel Aviv Pride Parade op losse schroeven
Lees ook:Tv-tip: The Invisible Man

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>