Amsterdam Gay Pride: wie doet wat?

Kunnen wij homo’s nooit eens iets zonder gekonkel en geruzie voor mekaar krijgen? Tien jaar geleden was Amsterdam één week completely gay: tijdens de Gay Games in 1998 waren wij héél eventjes in de meerderheid. Maar al gauw begon het geruzie: financieel dreigde het mooiste evenement uit ons homoleven uit te draaien op een financiële strop. Horeca en andere hoofdstedelijke ondernemingen hadden die week met het draaien van topomzetten hun buikje vol gegeten, maar weigerden bij te springen. In de jaren daarna wist Siep de Haan categorisch alles en iedereen om zich heen in de gordijnen te jagen. De Gay Pride week van Amsterdam komt eraan en het is voor buitenstaanders nauwelijks te volgen wie eigenlijk wat organiseert.

Vorig jaar gaf de gemeente Amsterdam vergunningen aan Pro Gay. Frank van Dalen legde voortijdig zijn functie als voorzitter van COC Nederland neer en ruide dat vrij geruisloos in voor het voorzitterschap van Pro Gay. Gay Business Amsterdam (GBA) laat dit jaar om onduidelijke redenen verkregen vergunningen vallen. GBA neemt nog wel iets voor haar rekening, onder de noemer ‘religie’. Op de Nieuwmarkt zou de film ‘The Priest’ draaien, maar dat vervalt, net als de religieuze markt in de Bakkerstraat. Of de activiteiten op het Rembrandtplein doorgaan, is onduidelijk. Pro Gay heeft een groot deel van de organisatie in handen en overlegt nu met de horeca rondom het plein. GBA was tot voor kort de vaste organisator van de Gay Pride, tot Pro Gay kwam. Pro Gay maakte van de week bekend dat burgemeester Cohen meevaart. Net als Amsterdam varen ook Den Haag en Leeuwarden met een gemeenteboot. Sinds 2005 zijn bedrijven bij de Gay Pride betrokken, vaak met een eigen boot. Shell was de eerste, later volgde ING, ABN Amro en IBM en vorig jaar kwam TMNT daarbij. Dit jaar is ING hoofdsponsor.

Lees ook:Bronski Beat op nummer 1 op Homo 100 van Radio 2
Lees ook:Europride 2014 in Oslo
Lees ook:Europride Open Air Cinema Nieuwmarkt
Lees ook:Première documentaire ‘One Kingdom, One Love’ op Caribische eilanden
Lees ook:Transgender Gedenkdag 2008

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Amsterdam Gay Pride: wie doet wat?

  1. Adamned

    Amsterdam Pride is de ‘nieuwe’ naam voor de holebi-activiteiten die in de dagen eind juli/begin augustus ieder jaar in Amsterdam worden georganiseerd.

    Voorheen bekend als Gay Pride Amsterdam / Amsterdam Gay Pride wat vanuit GBA (=stichting Gay Business Amsterdam) is ontstaan.

    De Grachtenparade oftewel in het Engels Canal Parade (en niet Canal Pride) c.q. Botenparade is de belangrijkste activiteit in kader van Amsterdam Pride, als Holebi-trots welke op de zaterdagmiddag (in het eerste weekend van augustus) op de grachten in Amsterdam wordt gehouden sinds 1997/1998.
    Misschien dient men beter op te letten welke Nederlandstalige (of Engelstalige) benamingen
    moeten worden gebruikt.

      /   Reply  / 
  2. erik feenstra

    Er lopen inderdaad veel benamingen door elkaar: Canal Pride, Canal Parade, Gay Pride, Gay Parade, grachtenparade, Amsterdam Pride, Amsterdam Canal Parade. En verschillende feesten en organisaties hebben óók nog eens hun eigen namen. Soms is dat bijna niet meer bij te houden.

      /   Reply  / 
  3. Minora

    Amsterdam Gay Pride is het voor mij en zal ook wel zo blijven :)

      /   Reply  / 
  4. Peter

    In de volksmond spreekt men bijna altijd van de (Amsterdam) Gay Pride – en dat is het ook.
    Het is daarom jammer dat dat in de officiele namen, om allerlei redenen, nooit zo heel goed naar voren komt…
    Ook met het nieuwe “We Are” heeft het “Gay” weer een tamelijk ondergeschikte plaats gekregen…

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Gay Pride een afgelikte boterham? | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>