Waarom zijn Nederlanders zo dol op homo’s

Gerrit Komrij (1944) verzorgt de Mosse Lezing 2008: hij vraagt zich af waarom Nederlanders zo dol op homo’s zijn. Waarom is homoseksualiteit zo’n ‘heilige koe’ geworden, ‘omarmd door zo’n beetje alle politieke partijen’. Komrij vindt het bedenkelijk dat de homo het nationale knuffeldier is geworden en vraagt zich af hoe het zover kon komen. Ligt het aan de politiek, of zijn homo’s in een verkeerd vaarwater geraakt? Komrij heeft er zo zijn eigen ideeën over onder het motto ‘Er loopt een directe lijn van de gay Parade naar de Paralympics’. De Mosse Lezing vindt niet (zoals vorige jaren) in de Mozes en Aaron Kerk plaats, maar in Theater van het Woord, op de 7e verdieping van de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade, op woensdag 17 september van 17.00 tot 19.00 uur, met borrel na. De toegang is gratis (bron: persbericht)

George Mosse was in 1989 gasthoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij overleed in 1999 en liet een legaat na aan de UvA om homostudies te bevorderen. Ieder jaar komt een andere gastspreker, die zelf het onderwerp van de Mosselezing bepaalt. Gerrit Komrij (1944) werd bekend door zijn gedichten, toneelstukken, romans, kritieken en door zijn dandy-achtige voorkomen. Homoseksuele motieven spelen door zijn hele oeuvre een belangrijke rol, zoals in zijn autobiografie Verwoest Arcadië (1980), zijn toneelstuk Het Chemisch Huwelijk (1982), de romans Over de bergen (1990) en Dubbelster (1993), de essaybundels Averechts (1980) en De buitenkant (1995) en in vele gedichten. Hij opperde ooit dat alle grote kunst homoseksuele kunst is; een uitspraak die hem niet door iedereen in dank werd afgenomen.

Lees ook:Hedy d’Ancona verzorgt Mosse-lezing 2015 op woensdag 23 september
Lees ook:IHLIA: Mosse Lezing 2015 met Hedy d’Ancona
Lees ook:Mosse Lezing door Simone van Saarloos: ‘Are You Out To Be Gay?’
Lees ook:Mosse-Lezing 2014: Mohammed Benzakour
Lees ook:Laatste Mosselezing gaat niet door

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Waarom zijn Nederlanders zo dol op homo’s

  1. Pingback: Lezing Komrij was een juweeltje | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>