Gert Hekma verzorgt Mosse-lezing 2017 op woensdag 20 september

Gert Hekma verzorgt dit jaar de Mosse-lezing, op woensdag 20 september in Theater van het Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA, 7e verdieping). De lezing is van 17.30 tot 18.30 uur, de toegang is gratis (aanmelden is niet nodig), met borrel na afloop. Hekma (1951) ging eerder dit jaar met pensioen : sinds 1984 was hij docent homo- en lesbische studies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA, afdeling Sociologie). Hekma was in 2002 een van de oprichters van de Mosse Stichting.

Hekma publiceerde een indrukwekkende reeks artikelen en boeken, waaronder ‘Homoseksualiteit, een medische reputatie‘ (1987), ‘De roze rand van donker Amsterdam’ (1992), ‘Homoseksualiteit in nederland van1730 tot de moderne tijd’ (2004) en ‘ABC van Perversies’ (2009). Ter gelegenheid van zijn afscheid verzorgt hij nu zelf de jaarlijkse Mosse-lezing: ‘Een halve eeuw homo-acceptatie uit de kast’. Vanaf 1967 veranderde er veel voor de roze medemens in ons land. Nederlanders zien homoseksualiteit amper nog als zondig, vunzig, een misdrijf, een ziekte.

Maar wat betekent homo-acceptatie? Daarop past niet één antwoord. Homo’s en hetero’s accepteren elkaar ‘als gewoon hetzelfde’, of ‘als gewoon niet hetzelfde’, of ‘hetzelfde maar nooit gewoon’. Gerrit Komrij waarschuwde in zijn onvolprezen Mosse-lezing van 2008 ervoor dat wij als geaccepteerde medemens zouden verworden tot nationale knuffeldieren, de Geers & Goors van het land, zolang we ons aan de algemene ‘standaard houden. We konden immer ook trouwen, kinderen hebben, whatever more: de roze medemens was ‘gewoon hetzelfde’ geworden, maar o-wee als hij zich anders bleef ‘gedragen’.

De Mosse lezingen zijn een initiatief van de Stichting Mosse Fonds, ter bevordering van homostudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze vinden plaats in samenwerking met IHLIA, iedere maand, en in september vindt er aan het begin van het nieuwe academische jaar een XL-editie met een bijzondere spreker plaats. In voorgaande jaren waren dat onder andere Dolly Bellefleur, Gerrit Komrij, Gerardjan Rijnders en Stephans Sanders (1961). George L. Mosse (1918-1999) was een bekende istoricus die in 1988 gasthoogleraar homostudies was aan de UvA.

Lees ook:Reminder: Gert Hekma neemt afscheid met Mosse Lezing
Lees ook:Hedy d’Ancona verzorgt Mosse-lezing 2015 op woensdag 23 september
Lees ook:Mosse-Lezing 2014: Mohammed Benzakour
Lees ook:Reminder: Mosse Lezing ‘Are You Out To Be Gay’ – OBA, woensdag 28 september
Lees ook:Mosse Lezing door Simone van Saarloos: ‘Are You Out To Be Gay?’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>