Magistraal concert Antony And The Jonsons

IMG_20160509_170054De vaderlandse tv besteedt al jaren veel te weinig aandacht aan het Holland Festival, maar soms, heel soms, spat er een verrassing van het beeldscherm af. Zo zond de NPS maandagavond het concert uit van Antony And The Johnsons met het Metropole Orkest, van afgelopen zondag in het Amsterdamse Carré (klik hier voor een video impressie van een ander concert). De Britse zanger en componist Antony Hegarty (1971) woonde op zijn zesde een jaar in Amsterdam. Naar eigen zeggen had dat grote invloed op hem, net als het zien van de androgyne Boy George. In 1990 vertrok hij naar New York, omdat hij zich daar vrij voelde om te zijn zoals hij was: transgender, een vrouw in een mannenlichaam. Een kolossaal lichaam: op het podium van Carré torende ze in lange witte jurk hoog boven het orkest uit. Ze zingt fragiele liedjes, met nerveuze arm, hand -en hoofdbewegingen en een beverige stem. Geen garantie voor succes, maar in Carré bleek na een stroef begin dat dit concert méér dan zomaar een show met band en orkest was.

 

Het bomvolle Carré (volgens de reporter binnen luttele minuten uitverkocht) luisterde ademloos  toe. De ijle toon van een hoorn in ‘I Fell In Love With A Dead Boy‘, uit zijn vroege werk, bevestigde: dit was geen gewoon popconcert. Antony’s vaste begeleider Rob Moose dirigeerde het Metropole Orkest: het langgerekte intro van ‘Another World‘ kreeg iets magisch: tientallen strijkers hielden minutenlang één toon aan. Menig nummer begon en eindigde in een serene stilte, iets waarnaar Antony naar eigen zeggen op zoek is: het spanningsveld tussen geluid en stilte, ‘zoals ik in een schildercursus de negatieve ruimte om de objecten heen leerde schilderen’, zei hij. ‘Cripple And The Starfish‘, ‘Rapture’ en ‘Her Eyes Are Underneath The Ground‘: een greep uit zijn fragiele songs. Een kolossale gestalte met een timide uitstraling en een broze stem, teksten die onder de huid gaan en een weergaloze begeleiding: Carré ging na afloop uit zijn dak. Het Holland Festival slaagt er ieder jaar in om verrassingen te brengen en soms, héél soms, is er één van op tv te zien. Antony And The Johnsons toeren verder door Europa, telkens begeleid door een groot (plaatselijk) orkest.

Lees ook:Trans artiest Anohni genomineerd voor Best British Female BRIT Award
Lees ook:Concert Gerard Joling in Spaarnwoude
Lees ook:Join Our Freedom: Human Rights Concert zondag 24 juli op de Dam
Lees ook:Houdt Rotterdam het Gergiev Festival na zijn homofobe uitspraken?
Lees ook:Melkweg cancelt concert homohater Sizzla

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>