Homostemmen kunnen nieuwe president bepalen

IMG_20160522_141747De stemmen van homo’s e lesbo’s kunnen wel eens de doorslag geven bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hoewel veel kiezers de oorlog en de economie beschouwen als belangrijke verkiezingsthema’s, vindt de meerderheid van hen dat morele waarden bovenaan staan, als het op stemmen aankomt.

De laatste tijd circuleren tal van homo-onderwerpen in Washington, zoals homoseksschandalen, gelijke rechten voor homo’s en het homohuwelijk. Daarnaast is het aanbod democratische kandidaten dit keer behoorlijk divers, met onder andere een vrouw – nota bene de vorige first lady – en een zwarte man. ‘Waarom geen zwarte man of een blanke vrouw als president? We hebben er nu al één die achterlijk is,’ zei Chris Rock in de Amerikaanse tv-satire ‘Saturday Night Life’.

Volgens een onderzoek van CNN is 5% van de Amerikaanse kiezers openlijk homoseksueel: meer dan het aantal Aziaten en Joden in Amerika en met naar verhouding veel veelverdieners in hun midden. Van de homo’s wil maar liefst 85% op een Democraat stemmen: in 2000 zou dat genoeg zijn geweest om Al Gore in het Witte Huis te krijgen. Bush won die race en werd president, na een beschamende vertoning van hertelling op hertelling van de stemmen in Florida en een rechtszaak.

Voor het eerst hebben Democratische kandidaten ook thema’s op de agenda staan die voor homo’s en lesbo’s belangrijk zijn. De Republikeinen houden zich op dit terrein angstvallig stil. De laatste tijd waren er nogal wat Republikeinen betrokken bij homoseks-schandalen. Vaak waren dat uitgerekend conservatieve politici, die morele waarden hoog in het vaandel hebben staan en het huwelijk exclusief voor man en vrouw willen houden. Kiezers zouden hun hypocriete gedrag wel eens kunnen afstraffen.

Laten we niet te vroeg juichen. Vorige keer moest Al Gore immers ook op het laatste moment het veld ruimen en bleef alles bij het – conservatieve – oude. Amerika is mij voorlopig té homofoob om nu al juichend aan de zijlijn te staan.

www.pinknew.co.uk 

Lees ook:Al Gore for president
Lees ook:Democratische wind belooft wat voor homo’s
Lees ook:Houston krijgt lesbo burgemeester
Lees ook:Amerikaanse weigerambtenaar Kim Davis weer vrij
Lees ook:Hillary Clinton: ‘Hoogste tijd om huwelijk in hele VS open te stellen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>