COC Roze Stembusakkoord 2017 een feit

Dinsdag 7 maart hebben acht politieke partijen een stembusakkoord met het COC gesloten. Het akkoord telt 8 beloften, zoals die op het COC Verkiezingsdebat op 3 februari afgesproken. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart kwamen toen negen partijen naar de Amsterdamse Rode Hoed. Ook het CDA, maar die partij tekende het akkoord niet. De VVD, PvdA, GroenLinks, SP, D66, Partij voor de Dieren, 50Plus en Artikel 1 wel. Ze hebben samen een meerderheid in de Tweede Kamer.

Zie ookMilennnials, laat je kans niet lopen en ga stemmen

De PVV, ChristenUnie, SGP en DENK stuurden niemand. Ze werden wel uitgenodigd het akkoord mede te ondertekenen, maar dat deden ze niet. In het Roze Stembusakkoord 2017 staan de volgende beloften: (10 artikel 1 van de Grondwet wordt gewijzigd, (2) meerouderschapswet, (3) discriminatieverbod blijft in het Wetboek van Strafrecht, (4) wettelijk verbod op discriminatie van trans- en intersekse mensen, (5) geslachtsregistratie wordt zoveel mogelijk afschaffen, (6) de situatie voor LHBTI’s op scholen wordt verbeterd, (7) ambitieus LHBTI-emancipatiebeleid en (8) voortzetting steun aan buitenlandse LHBTI-bewegingen.

De negen werden het op 3 februari niet eens over vergoeding van het hiv-preventiemiddel PrEP, waarover de avond ervoor een groot debat in Club ChUrch plaatsvond. Een aantal partijen wil het advies van de Gezondheidsraad afwachten. Dat kan nog wel even duren. Bij de vorige verkiezingen in 2012 kwam er een Roze Stembusakkoord met vijf doelen, die in de afgelopen vier jaar allemaal verwezenlijkt zijn: verplichte voorlichting op scholen, afschaffing weigerambtenaren, afschaffing enkele feit-constructie, wettelijk regelen lesbisch ouderschap en erkenning genderidentiteit.

Lees ook:Eerste roze stembusakkoord ooit: in Nijmegen
Lees ook:COC: ‘verkiezingsuitslag biedt goede kansen voor Regenboogakkoord’
Lees ook:Eerste Kamer schrapt ontslagmogelijkheid homodocent
Lees ook:GroenLinks roept op tot roze stembusakkoord
Lees ook:Asscher, Pechtold, Zijlstra e.v.a. bij COC’s Verkiezingsdebat 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>