GGD: gratis vaccinaties voor homomannen tegen hepatitis B

Homo- en biseksuele mannen kunnen zich bij de GGD gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. Dat kan bij een GGD soa-poli in je eigen buurt, en kan desgewenst anoniem. Vaccinaties bij de huisarts of bij de afdeling reizigersvaccinatie kosten wel geld. Soa-poli’s bieden alle mannen die seks hebben met mannen de vaccinaties gratis aan.

Hepatitis B is een ernstige soa, veel besmettelijker dan hiv en kan leiden tot ernstige leverziekte. Het virus kan worden overgedragen via bloed of sperma. Voor een volledige en levenslange bescherming zijn drie injecties nodig. Een maand na de eerste prik volgt de tweede, een half jaar later de derde. Na drie prikken ben je voor je leven beschermd tegen het virus.

Ook hepatitis A komt vaak voor bij mannen die seks hebben met mannen. Dat virus wordt vaak overgedragen door contact met ontlasting, door rimmen, fisten of vingeren, maar ook door besmet water, wc’s en spullen met poepresten. De ziekte verloopt minder ernstig, maar vaak moet je het een paar maanden rustig aan doen. Tegen hepatitis A kun je je ook laten inenten, maar dat is niet gratis (de zorgverzekeraar vergoed het al dan niet deels). Er bestaat ook een vaccin tegen zowel hepatitis A als B: Twinrix. De GGD kan dat ook toedienen, maar dan moet je wel de extra kosten voor de A-vaccinatie betalen.

Lees ook:Nieuwe Hepatitis B campagne ‘Man of Mietje’
Lees ook:Gratis vaccinatie tegen Hepatitis B tijdens Gay Pride
Lees ook:GGD vaccineert gratis op Roze Maandag
Lees ook:Vaccinaties tegen hepatitis B tijdens Gay Pride
Lees ook:Hepatitis A terug in homoland – nu ook in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>