Hepatitis A terug in homoland – nu ook in Nederland

Sinds eind 2016 wordt er weer hepatitis A gevonden onder Nederlandse mannen die seks hebben met mannen (MSM). De zeer besmettelijke leverziekte maakte al een opmars onder MSM in andere Europese landen. Vaccinatie tegen hepatitis A is mogelijk. In de afgelopen jaren zijn er uitbraken van hepatitis A onder homoseksuele mannen in grote steden waargenomen. Het lijkt er nu op dat deze toename ook Nederland heeft bereikt. GGD Amsterdam stuitte op vijf hepatitis A-infecties sinds eind december, waar dat aantal al jaren op nul lag. Dat cijfer blijkt hoger: sinds september vorig jaar kreeg de GGD elf gevallen binnen. De ontdekking loopt ongeveer gelijktijdig met twintig gevallen in Berlijn (bron: persbericht).

Hepatitis A

Hepatitis A is zeer besmettelijk. Het virus wordt meestal overgedragen door voedsel of water dat besmet is met ontlasting. Ook kun je het krijgen via bijvoorbeeld een handdoek of kraan die met poep in contact is gekomen. Het komt vooral voor op tropische bestemmingen, in Nederland zelden. Omdat het virus via anale seks kan worden overgedragen, liggen infecties onder homomannen op de loer. Bijvoorbeeld door kontlikken (rimmen), vingeren, vuistneuken (fisten) of het aanraken van de anus van je sekspartner. Er is geen medicijn tegen hepatitis A: wie het krijgt, moet gewoon uitzieken. Klachten zijn: buikklachten, misselijkheid, koorts, vermoeidheid, donkere urine en lichtgekleurde ontlasting, gele ogen en huid (geelzucht). Het kan maanden duren voordat je er vanaf bent. Een pleister op de wonde: heb je hepatitis A gehad, dan kun je het niet meer krijgen.

Vaccinatie

Het is dus de moeite waard om je tegen deze ziekte te vaccineren. Als je veel reist, ben je misschien al wel tegen hepatitis A gevaccineerd: het vaccinatieadvies geldt al voor Turkije. Ook kan het zijn dat je als kind hepatitis A hebt gehad. Heeft je lichaam eenmaal afgerekend met het virus, dan blijf je daarna immuun. Heb jij nog nooit hepatitis A gehad en ben je er ook nog niet tegen gevaccineerd? Dan kun je jezelf beschermen door middel van vaccinatie. Je kunt deze vaccinatie aanvragen bij de GGD. Ook is het mogelijk om deze vaccinatie tegelijkertijd te krijgen met de vaccinatie tegen hepatitis B, die gratis is voor mannen die het met mannen doen. Je betaalt dan alleen de extra kosten voor de hepatitis A-vaccinatie.

Een afspraak bij de GGD voor de gratis hepatitis B-vaccinatie voor MSM maak je op https://mantotman.nl/onlinevaccinatie. Tijdens je afspraak kun je direct vragen om de gecombineerde vaccinatie (Twinrix). Ben jij al (volledig) gevaccineerd tegen hepatitis B? Dan kun je voor een hepatitis A-vaccinatie kijken op http://www.ggdreisvaccinaties.nl/ of er om vragen bij je huisarts.

Lees ook:GGD: gratis vaccinaties voor homomannen tegen hepatitis B
Lees ook:Gratis vaccinatie tegen Hepatitis B tijdens Gay Pride
Lees ook:Europees Pride-seizoen vraagt om maatregelen tegen Hepatitis A
Lees ook:Toename hepatitis C onder homo’s
Lees ook:Sanne Vogel maakt openhartige portretten over hepatitis B-vaccinatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>