Steun voor homohuwelijk opluchting voor Ierse regering

De Ieren steunen met grote meerderheid de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Dat blijkt uit een poll die door de Irish Times werd gehouden. In april of mei volgend jaar is er in Ierland een referendum over de same-sex marriage. De zittende regering verloor al twee referenda en overleeft een derde nederlaag waarschijnlijk niet. Het ene ging over meer bevoegdheden voor de Oireachtas, het Ierse Parlement, het tweede over afschaffing van de Seanad, de Ierse Senaat. Dat waren kernpunten in het pakket hervormingsmaatregelen van de coalitie.

Beide onderwerpen konden van tevoren rekenen op een meerderheid van de Ieren, maar het ja-kamp verdampte in de laatste week. Bij het referendum voor het homohuwelijk zal de kloof tussen voor- en tegenstanders vlak van tevoren ook kleiner worden, verwachten politici, maar ze vertrouwen erop dat de voorstanders op dit moment zó in de meerderheid zijn, dat het voorstel niet zal sneuvelen. Het wordt er één in een reeks waarover de Ieren kunnen stemmen, maar insiders verwachten voor de andere voorstellen dat de steun ervoor op het laatste moment vermindert. Het homohuwelijk zou wel eens de redding van het zittende Ierse kabinet kunnen worden. Zo ver is het nog lang niet: de Ierse bisschoppen hebben vorige week een lijvig pamflet uitgebracht, ‘The meaning of Marriage‘, waarin ze openstelling van het huwelijk ‘een zorgwekkend onrecht’ noemen.

Lees ook:‘Geld voor referendum homohuwelijk beter te besteden aan gratis hiv-testen’
Lees ook:Maandag 16 november: eerste ‘homohuwelijken’ in Ierland
Lees ook:Ierse minister van Volksgezondheid komt uit de kast
Lees ook:Ierse bisschop vergelijkt homoseksualiteit met downsyndroom
Lees ook:Apocalyps dreigt als Ierland homohuwelijk toestaat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>