Rechter Texas: ‘verbod homohuwelijk is ongrondwettelijk’

Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft woensdag beslist dat het verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk is. De wet die dat verbod regelt, is daardoor voorlopig zelf verboden. De uitspraak betekent niet dat roze Texanen nu gelijk in het huwelijksbootje kunnen stappen. De wet wordt nog niet teruggedraaid, in afwachting van een uitspraak van een hogere rechtbank later dit jaar.

De zaak in de conservatieve staat Texas werd aangespannen door twee homostellen. In 29 staten is het huwelijk niet opengesteld, maar in een aantal staten proberen activisten dat verbod aan te vechten. Zo lukte het activisten om het verbod op het homohuwelijk in de staat Utah van tafel te krijgen. De zaak in Texas heeft grote symbolische waarde voor roze Amerikanen, omdat het de grootste conservatieve staat van de VS is.

Lees ook:Hooggerechtshof VS buigt zich over homohuwelijk
Lees ook:Afsluiten homohuwelijken Michigan na dag alweer gestopt
Lees ook:Amerikaanse homo’s trouwen via Skype
Lees ook:Hooggerechtshof VS wijst alle beroepszaken over homohuwelijk af
Lees ook:Ook rechter in Michigan kraakt verbod op homohuwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>